Iata cum China a devenit economia nr. 2 a lumii si cum intentioneaza sa fie numarul 1
China este pe punctul de a mentine o promisiune mare – un juramant de a-si dubla PIB-ul si veniturile intr-un deceniu si de a duce tara in fruntea structurii globale a puterii economice.
Natiunea se confrunta acum cu provocarea de a mentine avantul in fata provocarilor tot mai mari.
Ascensiunea a inceput la sfarsitul anilor ’70 cu trecerea la piete mai deschise. A continuat printr-o planificare centrala agresiva, folosind avantajele fortei de munca ieftine, o moneda devalorizata si un sistem de fabrica robust pentru a-si raspadi produsele in intreaga lume.
Toate acestea au schimbat economia, de la slabirea degradarii rurale la o superputere diversa prospera. Tara pare acum pe un drum inexorabil catre numarul 1.
China a urcat pe locul 2 in lume, cu un PIB de 13,1 trilioane de dolari, care, desi se afla in continuare in SUA, continua sa se apropie. Anticipatorii se asteapta ca o crestere de doar 6% la nord in 2020 va atinge obiectivul declarat de a dubla economia in perioada 2011-2020.
Pe de alta parte, China este, de asemenea, o tara care pare a fi cea mai rea din razboiul comercial cu SUA si se confrunta cu numeroase provocari pentru a pastra ritmul de crestere.
„Pe viitor, China va continua sa fie foarte competitiva”, a spus Michael Yoshikami, fondatorul Destinarii Gestionarii Bogatiei. „China va fi in continuare un jucator global. Dar este o problema de a gestiona asteptarile in legatura cu ceea ce credeti ca se va intampla. ”
Intr-adevar, o natiune cu crestere care ar fi invidia practic oriunde altundeva din lume vede, cel putin in termeni relativ, o incetinire semnificativa. Cresterea a crescut la 14,2% in 2007, dar a scazut sub 7% anual in fiecare an din 2015, potrivit cifrelor Bancii Mondiale.