Economie

Atributiile Bancii Nationale a Romaniei

Recomanda informatia!

Din fericire, institutia aceasta este una 100% independenta, care nu poate fi trecuta in subordinea Presedentiei sau a Parlamentului. Astfel, ultimele schimbari/perindari ale puterii nu au afectat si nici nu au modificat in vreun fel evolutia si functionarea normala a bancii, chiar daca ultimele zile au fost adevarate perioade de foc.
 
Totusi, care sunt atributiile Bancii Nationale a Romaniei? Ei bine, ele nu s-au schimbat prea mult in ultimii ani, intrucat principiile care definesc functionarea acestei institutii au ramas aceleasi.
Practic, banca centrala de stat:
  • Emite in fiecare zi un comunicat in care se dicteaza un curs BNR pentru moneda nationala;
  • Este singura institutie capabila si care are dreptul de a tipari bancnote si/sau bate monede;
  • Administreaza rezervele de valuta si aur ale Romaniei. La momentul acesta, BNR se bucura de niste rezerve de 38303 milioane de Euro si de 103,7 tone de aur;
  • Supravegheaza institutiile de credit. Altfel spus, fiecare banca, casa de economii, casa de ajutor reciproc sau cooperativa de credit capabila sa ofere imprumuturi de peste 20,000 de lei, este supravegheata direct de ofiterii Bancii Centrale;
  • Are rol consultativ pe langa Ministerul de Finante;
 
Nu de putine ori guvernatorul Mugur Isarescu a sustinut declaratii sau conferinte de presa in care a mentionat erorile sau derapajele politice cu consecinte nefaste asupra economiei Romaniei. Chiar si in ultimele zile, pe fondul devalorizarii accentuate a monedei nationale cauzate de conflictele politice, Mugur Isarescu a sustinut in repetate randuri nevoia unei stari de acalmie.

Altfel, exista riscul ca in curand, indiferent de eforturile bancii centrale, foaia de curs BNR va arata valori mult mai depreciate ale monedei nationale in raport cu Euro si/sau cu dolarii americani. Altfel spus, in cazul in care apele nu se linistesc, 1 Euro va ajunge curand chiar si la 5 lei, in timp ce 1 dolar va depasi pragul de 4 lei.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *