Cum iti pregatesti gradina pentru iarna – Gradinamax pareri
Rezumat:
Desi poate nu ne place sa recunoastem, sezonul cald se apropie de sfarsit, iar vremea rece pune incet stapanire pe tot. Cu toate astea, nu consider ca munca mea la gradina e gata. Am inceput sa fac planificari pentru sezonul urmator, inclusiv sa imi cumpar seminte si ingrasaminte pentru plante. Legat de seminte, voi oferi si cateva Gradinamax pareri, din moment ce am ales produsele oferite de ei.
Dar, ce inseamna sezonul rece pentru gradina? Inseamna ca, daca vrei o gradina superba cat mai devreme anul viitor, trebuie sa iti pregatesti terenul de pe-acum. Iata ce trebuie sa faci (sunt operatiuni care mi-au usurat mult munca si mi-au oferit rezultatele dorite).
· Nu lasa buruienile sa isi faca de cap
Multi au impresia ca odata cu venirea temperaturilor scazute, buruienile vor ingheta si gata, scapi de ele. Da, ele se usuca din cauza frigului, dar la primavara vor iesi din nou, cu forte proaspete. Cea mai buna metoda este sa le smulgi de pe-acuma. Cu cat mai curand, cu atat mai bine, pentru ca nu vor apuca sa isi lase semintele.
Apoi, odata smulse, du-le departe de gradina sau arde-le. Nicidecum nu le adauga la gramada de compost, daca ai asa ceva. Semintele lor rezista si cum vor prinde putin sol si umezeala vor incolti si vor da nastere la noi plante.
· Indeparteaza plantele uscate
Pe langa ca arata inestetic in gradina, plantele care s-au uscat sau au putrezit sunt un mediu ideal de dezvoltare a microorganismelor si daunatorilor. Este posibil ca insectele pe care nu le doresti in gradina sa fi depus oua pe frunzele si tulpinile acestora. De aceea este bine sa faci curatenie in gradina si sa scoti afara tot ce nu mai este verde.
Daca plantele uscate sunt sanatoase (fara boli sau daunatori), se pot ingropa in randurile goale din gradina. Astfel, se vor descompune peste iarna si vor ingrasa solul.
· Pregateste solul pentru primavara
Am intalnit multe persoane care prefera sa lase acest aspect pentru primavara. Dar, toamna este cel mai bun moment al anului pentru a adauga nutrienti si minerale solului. In acest fel, materiile organice adaugate la sol vor avea timp sa se descompuna adecvat, oferind moleculele necesare atunci cand vei planta noi rasaduri.
Cand cureti, sapi si intorci pamantul in toamna, vei economisi o gramada de timp in primavara, cand va fi mai mult de munca la gradina. Asadar, nu ezita sa faci acest lucru acum, cand nu esti atat de aglomerat(a). Nu uita sa adaugi compost, gunoi de grajd, sau fosfati, pentru a imbogati solul.
· Ia in considerare culturile de toamna
Cel mai bun mod de a avea culturi primavara devreme este sa le plantezi din toamna. Astfel, de indata ce vremea este suficient de calda, vei vedea cum rasar plantele din pamant. In plus, sunt anumite plante care aduc un aport de azot solului, cum ar fi mazarea.
Ce poti planta toamna pentru a avea culturi primavara? Usturoiul, ceapa, spanacul, dar si alte plante se pot pune in gradina toamna. Semintele trebuie puse inainte sa dea primul inghet, cu aproximativ o luna. Asa vor avea suficient timp sa aduce nutrienti care sa le ofere rezistenta peste iarna.
Eu mi-am luat deja o serie de seminte, atat pentru culturi de toamna, cat si pentru ce doresc sa plantez in primavara. Dupa cum am spus mai devreme, le-am luat de la Gradinamax. Mi-a placut foarte mult gama larga de produse. M-am bucurat de diversitate, ceea ce am apreciat foarte mult.Gradinamax pareri va intrebati? Am primit tot ce am comandat rapid si in cele mai bune conditii. Abia astept sa imif vad plantele crescute in gradina.
· Tunde plantele perene
Se cunoaste faptul ca e bine sa tunzi plantele in toamna, de indata ce au cazut frunzele si intra in perioada de repaus. Cu toate astea, nu toate plantele au nevoie de tunderi in toamna. Studii recente arata ca nuielele de zmeura, chiar daca par uscate, continua sa hraneasca partea superioara a plantei pe perioada iernii. Coacazele de asemenea apreciaza tunderi in primavara.
In schimb murele poate beneficia de pe urma unor taieri de toamna. La fel si plantele aromatice precum rozmarinul, salvia si cimbrul. Indeparteaza tulpinile uscate sau cele care cresc incrucisat, pentru a incuraja o dezvoltare viguroasa a plantelor.
Recomandarea mea este sa profiti de timpul placut de toamna si sa faci aceste lucrari. Iti va fi mult mai usor in primavara. De asemenea, poti face achizitii de noi seminte si bulbi, din moment ce preturile sunt mai accesibile acum, decat la inceputul sezonului din anul ce vine.