Dezvoltarea motricitatii la copii: 5 activitati pentru micuti
Rezumat:
Inca de la varste fragede, copiii trebuie sa fie incurajati sa-si dezvolte motricitatea. Acest lucru presupune capacitatea de precizie si coordonare a miscarilor, care are un rol major in dezvoltarea celor mici. Totodata, copiii care au o motricitate dezvoltata optim, au si o imaginatie buna, un limbaj dezvoltat si o memorie perfecta, conform varstei.
Din fericire, exista numeroase activitati care incurajeaza dezvoltarea motricitatii copiilor. In acest fel, prichindeii vor fi capabili sa manance singuri sau sa se imbrace si sa se dezbrace fara ajutor. Iata care sunt cele mai importante activitati pentru dezvoltarea motricitatii la copii, din randurile de mai jos!
Plimbarea cu masinutele
Nimic nu poate fi mai placut pentru un copil decat plimbarea cu masinutele de jucarie, indiferent daca vorbim despre o fetita sau un baietel. Pe langa faptul ca ii distreaza si ii relaxeaza, jucariile de tip masinuta contribuie la dezvoltarea motricitatii.
Le poti cumpara micutilor tractorase pentru copii, care ajuta la optimizarea coordonarii dintre ochi si maini, a abilitatilor motrice si a concentrarii. Atunci cand copiii pedaleaza un tractor sau incarca diferite obiecte, isi pot dezvolta musculatura si motricitatea fina. In acest fel, jucariile nu doar ca sunt distractive, insa ii dezvolta pe copii din punct de vedere fizic si psihic.
Joaca cu plastelina
O alta activitate de care te poti bucura alaturi de copii este joaca cu plastelina, un material excelent pentru micutii tai. Fie ca alegi plastelina facuta in casa sau o cumperi de la magazinele specializate, aceasta este solutia ideala pentru dezvoltarea motricitatii celor mici.
Invata-i pe copii sa realizeze diferite figurine din plastelina, astfel incat sa le dezvolte creativitatea, abilitatile motrice ale mainilor si conceptul de culoare si forma a obiectelor.
Desenul si pictura
O alta metoda utile de a dezvolta motricitatea copiilor include desenul si pictura. Pictura reprezinta o modalitate distractiva si relaxanta pentru copii, prin intermediul careia invata sa comunice fara sa foloseasca cuvinte.
In plus, desenul si pictura au rolul de a dezvolta coordonarea dintre ochi si maini, o abilitate ideala pentru dezvoltarea micutilor. Prin desen si pictura, copiii reusesc sa-si dezvolte si abilitatile de mobilitate, fiindca folosesc muschii mainilor atunci cand realizeaza o lucrare.
Jocul cu puzzle-uri
Nu ezita sa le cumperi celor mici cat mai multe puzzle-uri, care imbunatatesc atat abilitatile fizice, cat si cele emotionale sau cognitive. Prin manipularea pieselor de puzzle, copiii invata sa-si dezvolte motricitatea, prin coordonarea membrelor superioare.
Fiindca puzzle-ul este observat de cei mici, creierul lor isi imagineaza si cum ar trebui sa arate corect piesele puse cap la cap. In general, aceasta activitate este excelenta pentru dezvoltarea motricitatii copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani.
Jocul cu obiecte mobile
In ultimul rand, fie ca iti doresti jucarii pentru bebelusi sau copii mai mari, alege modele mobile. In cazul bebelusilor, poti alege jucarii pe care sa le prinzi deasupra patutului, pe care le poate atinge. In acest mod, bebelusii invata sa se intinda, sa apuce jucariile si sa-si dezvolte motricitatea fina.
Obiectele mobile pot fi cofectionate din ghem, hartie sau diferite materiale textile, care ii ajuta pe micuti sa observe culori si forme noi.
Opteaza pentru aceste activitati ideale, care ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte motricitatea si le ocupa timpul in mod distractiv!