Café Latte, ciocolata calda…prea mult zahar in bauturile calde festive
Un studiu britanic scoate la iveala faptul ca, unele baturi calde precum Café Latte sau ciocolata calda precum si alte bauturi calde pe care le consumam in general iarna si vandute de marile lanturi de cafenele contin zahar intr-o cantitate foarte mare.
Unele persoane abia asteapta sosirea iernii deoarece, cu aceasta ocazie, bauturile calde revin in forta, mai ales in marile lanturi de cafenele si in restaurante.
Din pacate, nici acestea nu sunt foarte sanatoase, sunt departe de a fi considerate bauturi echilibrate din punct de vedere alimentar. Cel putin acest lucru vrea sa scoata in evidenta un studiu efectuat de catre asociatia caritativa Action on Sugar care lupta pentru a diminua consumul de zahar.
Aceasta asociatie a analizat peste 200 de bauturi propuse de catre marile lanturi de cafenele si de restaurante (Costa Coffee, Starbucks, McDonald’s) si a constatat ca toate bauturile oferite de acestea contin mult prea mult zahar. Astfel, ciocolata calda comercializata de Starbucks contine 758 de calorii si 23 de lingurite de ceai (93,7 g de zahar) ceea ce inseamna echivalentul a 23 de cuburi de zahar, de 4 grame fiecare. In ceea ce priveste numarul de calorii, aceasta bautura calda reprezinta echivalentul a trei doze de Coca-Cola sau a 4 briose cu ciocolata.
In ceea ce priveste celebra ciocolata calda cu caramel sarat aceasta contine in jur de 60 de grame de zahar si 503 calorii si bautura Gingerbread Latte, pe baza de ovaz contine in jur de 56,6 grame de zahar si numara 523 de calorii.
Un nutritionist a afirmat ca rezultatele acestui studiu sunt de-a dreptul socante. Trebuiesc luate masuri pentru a se reduce nivelul de zahar, sa se promoveze substitute mai putin dulci.