Sanatate-Medicina

Diabetul gestational – cum il tratam?

Recomanda informatia!

Esti insarcinata in 28 de saptamani.
Medicul tocmai ti-a spus ca ai diabet gestational.
Trebuie sa fii ingrijorata?
Raspunsul pe scurt este DA.

O buna ingrijire inseamna de acum incolo foarte mult pentru tine si pentru copilul tau.
Ce este diabetul gestational?

Femeile insarcinate care nu au avut niciodata diabet inainte de sarcina, dar care au avut nivel ridicat al glicemiei (zahar in sange) pe perioada sarcinii sunt diagnosticate ca suferind de diabet gestational.

Diabetul gestational afecteaza circa 4% din totalul femeilor insarcinate.

Cauzele diabetului gestational nu sunt inca complet elucidate, dar medicii au formulat cateva ipoteze.

Placenta, care este placa turnanta intre mama si fat produce hormonii de sarcina atat de necesari pentru dezvoltarea copilului.

Dar, acesti hormoni au efect antagonist asupra insulinei din corpul mamei, ceea ce se numeste in termeni de specialitate – rezistenta la insulina.

Rezistenta la insulina face corpul mamei inapt sa foloseasca corect insulina secretata de pancreas ceea ce duce inevitabil la cresterea glicemiei in sange.

In astfel de cazuri gravida are nevoie de aproape de trei ori mai mult fata de nivelul normal de insulina.
Diabetul gestational incepe atunci cand corpul nu este capabil sa produca si sa utilizeze insulina necesara pentru sarcina.

Fara suficienta insulina glucoza nu poate parasi sangele si nu poate fi transformata prin ardere in energie la nivelul celulelor, caz in care se acumuleaza in sange ducand la hiperglicemie.
Efectele asupra fatului si tratamentul necesar

Cum poate afecta diabetul gestational fatul?

Diabetul gestational afecteaza mama in ultimul trimestru de sarcina, dupa ce fatul este complet format, dar mai are de crescut.

Din aceasta cauza, diabetul gestational nu produce defectele de nastere care pot apare in cazul femeilor ce sufereau anterior sarcinii de diabet.

Lasat netratat sau netinut sub control diabetul gestational poate sa produca efecte nedorite asupra copilului.

Pancreasul unei gravide cu diabet gestational lucreaza suplimentar pentru a produce insulina, dar aceasta nu e suficienta pentru a reduce nivelul glucozei din sange.

Insulina nu trece bariera placentara spre deosebire de glucoza si alti nutrienti, si un nivel marit de glucoza in sangele ce traverseaza placenta si ajunge la fat ii cauzeaza acestuia hiperglicemie.

Din aceasta cauza si pancreasul fatului este fortat sa produca extra insulina pentru a reduce nivelul glucozei din sange.

De vreme ce aceasta extra-glucoza primita de la mama prin placenta nu ii este necesara copilului pentru crestere si dezvoltare, toata glucoza excedentara este inmagazinata sub forma de grasime.

Aceasta poate conduce la macrosomie – un fat cu greutate mare, peste cea normala.

Bebelusii cu macrosomie sunt expusi unor riscuri la randul lor, incluzand fracturi ale umarului in timpul nasterii, datorita nepotrivirii dimensionale dintre mama si fat.

Tot datorita nivelului mare de insulina din sangele bebelusului, dupa nastere, cand legatura dintre mama si fat prin placenta nu mai este facuta, noii-nascuti pot avea caderi bruste de glicemie – hipoglicemie sau pot chiar dezvolta probleme de respiratie.

Bebelusii cu exces de insulina devin copiii cu risc mai mare de a fi obezi sau adulti care pot dezvolta diabet de tip 2 de-a lungul vietii.
Tratamentul diabetului gestational

Deoarece diabetul gestational poate sa afecteze atat sanatatea mamei cat si pe cea a copilului, tratamentul trebuie inceput imediat ce acesta este descoperit.

Tratamentul pentru diabetul gestational vizeaza pastrarea nivelului glicemiei la femeia gravida cu diabet gestational la acelasi nivel cu al celor care nu au aceasta problema.

De asemenea tratamentul include in acelasi timp si pastrarea unei diete specifice precum si un program de exercitii fizice zilnice.

Poate insa sa includa si testarea zilnica a glicemiei si chiar injectii cu insulina.

In functie de rezultatele obtinute cu o varianta de tratament, medicul va decide daca este necesara introducerea si a ltor forme de terapie si in ce momente.

Pentru viitoarea mama, tratamentul ajuta la reducerea riscului de operatie cezariana datorita dimensiunilor mari ale fatului, precum si a altor complicatii in timpul nasterii.

Respectarea cu strictete a tratamentului prescris inseamna pentru gravida o sarcina sanatoasa si o nastere normala, iar pentru fat evitarea unor probleme de sanatate mai tarziu in viata.

 

Sursa

http://www.copilul.ro/sarcina/probleme-sarcina/Diabetul-gestational-a389.html

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *