Sanatate-Medicina

Cauzele si aparatia retractiei gingivale

Recomanda informatia!

Gingiile se pot retrage din diferite motive, expunand tesutul roz care acopera radacinile dintilor.

Gingiile se pot retrage si doar in zona unui singur dinte, mai ales daca acesta se afla intr-o pozitie anormala sau daca este afectat de o anumita problema medicala.

Gingiilor ar trebui sa le acordam aceeasi atentie precum dintilor, insa acestea sunt deseori ignorate, devenind o reala preocupare doar in momentul in care incep sa se inflameze, sa sangereze sau sa se retraga, expunand radacinile dintilor care astfel tind sa devina extrem de vulnerabili la infectii si chiar la cadere.

Daca oamenii care sunt afectati de retractie gingivala incep tratamentul atunci cand sunt in faza incipienta, ei au mari sanse de a opri si de a inversa procesul de recesiune a gingiilor.

Daca insa recesiunea este severa si cauzeaza simptome, cum ar fi durere sau infectie a dintilor, atunci aceasta are nevoie de tratamente mai complexe pentru a putea fi combatuta. Printre aceste tratamente se numara curatarile profesionale extrem de profunde, tratarea infectiilor si aplicarea grefelor tisulare.

Din pacate, retractia gingivala este o problema de sanatate foarte comuna, in special in randul oamenilor varstnici si a persoanelor cu igiena orala precara, iar aceasta devine cu adevarat vizibila doar dupa ce gingiile se retrag pana la o etapa tarzie a procesului.

Ce sunt gingiile?

Gingiile sunt alcatuite dintr-un tesut roz care intalneste baza dintilor. Exista o gingie pentru fiecare set de dinti.

Tesutul gingival este foarte dens. Are o cantitate bogata de vase de sange care sunt invelite de o suprafata umeda cunoscuta si sub numele de membrana mucoasa. Tesutul gingival se conecteaza cu restul mucoasei gurii, dar se distinge de ea prin culoarea sa roz, mucoasa gurii avand un rosu stralucitor.

Gingiile sunt fixate ferm la nivelul maxilarului si acopera fiecare dinte pana la nivelul gatului. Cand sunt sanatoase, gingiile acopera radacinile dintilor in totalitate, oferindu-le astfel protectie.

Recesiunea gingivala are loc dupa ce o persoana pierde tesut din gingie. In urma acestui fapt, radacinile fragile ale dintilor sunt expuse la bacterii si placa bacteriana, riscand astfel sa ajunga la cadere.

Cauzele retractiei gingivale:

Igiena orala precara si boala parodontala reprezinta cele mai dese cauze ale retractiei gingivale. Cu toate acestea, gingiile se pot retrage si la persoanele cu o buna igiena orala.

Uzura fizica a gingiilor si inflamarea tesuturilor sunt, de asemenea, motive pentru recesiune.

Unii oameni pot fi predispusi la retractie gingivala din cauza unor factori mosteniti. Acesti factori includ pozitia dintilor si grosimea gingiilor.

Uzura fizica a gingiilor prin perierea viguroasa a dintilor sau prin utilizrea periutelor de dinti cu perii tari este o alta cauza comuna a gingiilor care se retrag. Totodata, periajul dentar prea des poate cauza retractie gingivala chiar si persoanelor cu o igiena orala buna.

Acest tip de uzura fizica afecteaza adesea partea stanga a gurii. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea oamenilor folosesc periuta de dinti cu mana dreapta si pun o presiune mai mare asupra gingiilor din partea stanga a cavitatii orale. De asemenea, uzura fizica tinde sa fie mai prezenta in zona gingiilor laterale decat la gingiile din jurul dintilor frontali.

Alti factori fizici care cauzeaza recesiune gingivala includ piercingurile in buze sau in limba, dintii aliniati necorespunzator si deteriorarile survenite in timpul anumitor tratamente dentare.

Unii oameni sunt mai predispusi la cauzele inflamatorii ale gingiilor care se retrag din cauza faptului ca au tesuturi gingivale delicate. Gingiile mai subtiri sunt mult mai vulnerabile in fata placii bacteriene si ajung usor sa fie afectate de germeni.

Cand placa se acumuleaza pe dinti, poate provoca urmatoarele probleme dentare:

  • Gingii inflamate: aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de gingivita si poate duce la paradontoza;
  • Paradontoza: Aceasta este una dintre cele mai severe probleme ale gingiilor. Boala creeaza spatiu intre gingii si dinti si determina pierderea fibrelor conjunctive si a osului din jurul radacinii dintilor. In timp, paradontoza poate duce la recesiune gingivala si la pierderea tesutului osos.

Boala parodontala este cauza numarul 1 a retractiei gingivale. Acesta determina pierderea osului si a tesutului ce ofera sprijin dintilor printr-o reactie inflamatorie. Recesiunea gingivala tinde sa afecteze toti dintii intr-un mod similar.

Factorii de risc:

Varsta este unul dintre principalii factori de risc ai retractiei gingivale. Aproximativ 88% dintre persoanele cu varste mai mari de 65 de ani au gingii care se retrag cel putin in zona unui dinte.

Persoanele care fumeaza si utilizeaza produse din tutun se confrunta, de asemenea, cu un risc crescut de recesiune a gingiilor.

Genetica este un alt factor, deoarece persoanele care au gingii subtiri sau sensibile tind sa aiba aceasta mostenire de la stramosii lor.

Diabetul, de asemenea, poate sa creasca riscul de recesiune gingivala.

Tratament:

Majoritatea cauzurilor de recesiune usoara a gingiilor nu necesita tratament. Dentisii recomanda pentru aceste cazuri schimbarea obiceiurilor de periaj dentar. Este nevoie de folosirea unei periute de dinti cu perii foarte moi, prin aplicari gentile ale periutei pe suprafata gingiilor si dintilor.

Pentru persoanele cu recesiune dentara serioasa este nevoie de un tratament mai complex. Printre optiunile disponibile se numara:

  • Tratament cu agenti de desensibilizare si de refacere a dentinei: Aceste produse vizeaza reducerea sensibilitatii radacinii dentare expuse. Agentii de desensibilizare elimina senzatiile de durere si contribuie la mentinerea igienei orale prin facilitarea periajului dintilor sensibili.
  • Restaurare cu compozit: Medicul dentist va utiliza rasini compozite pentru a acoperi suprafata radacinii. Acestea pot, de asemenea, inchide golurile negre dintre dinti.
  • Restaurare de gingii folosind compozit sau portelan roz: Acest material are aceeasi culoare roz pe care o au gingiile in mod natural si poate fi aplicat pentru a umple golurile in care a avut loc recesiunea gingivala.
  • Tratament ortodontic: Sunt tratamente care, incet incet, aliniaza dintii in pozitie corecta. Aceasta repozitionare poate corecta marginea gingiei si faciliteaza curatarea dintilor.
  • Chirurgie: Un chirurg dentar va extrage tesut din alt loc din gura pentru a-l aplica in locul in care a avut loc recesiune gingivala. Inainte de asta, insa, gingiile trebuie curatate in profunzime prin modalitati specifice. Genul acesta de tratament se foloseste doar in cazurile grave de retractie gingivala.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *