Diverse

Back to School in clinchet de cheltuieli

Recomanda informatia!

Incepe scoala, incep cheltuielile. Nu ca pana acum ne-am odihnit buzunarele. Pana acum au fost vacantele. Nu stim ce este mai costisitor, vacanta sau scoala. Cert e ca toate costa.

Dar care ar fi noutatea? Niciuna. Problema este simpla: vacantele poti sa le pregatesti din timp. Scoala? Nu prea.

Poti sa iti faci planurile de vacanta si sa platesti chiar o parte importanta a sejururilor inca din iarna. Nu chiar ianuarie, ca nu ne-am revenit din sarbatori si Mos Craciun, dar in februarie-martie se pot deja planifica partile importante ale vacantei de vara. Cei mai prevazatori apeleaza chiar de pe atunci la credite de nevoi personale pe termen lung pentru a putea achita cat de devreme tot costul. De ce? Se stie, early booking e cel mai ieftin, plata in avans cu 6 luni inainte iti poate aduce discount-uri cu mult mai mari decat ar fi dobanda la imprumut. Singur, asta presupune ca apelati la o banca cu oferte bune. Dar sa ne intoarcem la scoala.

Poti sa iti faci planurile pentru inceputul scolii? Si da, si nu. Poti pregati hainele copilului din timp. La fel, ghiozdan, penar, truse. Dar cele mai multe lucruri, in afara de acestea, depind de scoala. Pana nu se face prima sedinta cu parintii, nu se stie nimic despre rechizite, despre carti, despre multe altele. Degeaba iti iei din timp caiete si altele, mai mult ca sigur vei descoperi ca altceva trebuia de fapt.

Merita sa apelezi si aici la vreo forma de credit pentru a face pregatitirile de scoala? In principiu, nu prea poate sa merite. Sunt atatea cheltuieli mici, de facut in momente diferite, incat nicio programare serioasa nu are cum sa tina.

Ne-am gandit sa facem aici o lista cu ce stim sigur ca ii trebuie unui copil la inceput de scoala. Ne-am dat seama ca nu are rost, asta s-a facut deja. Va dam un exemplu de lista bine facuta: Ce nu trebuie sa lipseasca din garderoba si ghiozdan.

Daca ne uitam, de exemplu, la lista pentru “Grupa mica”, descoperim ca totul incepe cu foarte multe intrebari. Rechizitele se cumpara de catre fiecare parinte in parte, sau se strange de catre parinti si se cumpara pentru toata grupa? Este nevoie sa plimbe in fiecare zi oenar, caiet, carti, sau exista dulapioare la grupa? Asa, cum spuneam: totul se stabileste la sedinta. Orice cumparati in avans, s-ar putea sa va foloseasca doar acasa.

Ati ajuns la scoala? Deja totul se complica aici. Vor primi manuale, sau se cumpara? Cand se aleg materialele auxiliare? Exista after-school, sau trebuie cautat in alta parte? Cam ce credeti ca veti afla inainte de inceputul scolii? Credeti-ne, veti afla multe, dar rareori si ce trebuie. Probabil ca din principiu, regulile se schimba de la an la an. Ca nimeni sa ni fie pregatit.

Deci, ce puteti face? Ocupati-va din timp de garderoba si de ghiozdan. Nu lasati pe ultima clipa, stocurile de marfuri bune se termina din august, promotiile chiar mai devreme. Apoi, puneti bani deoparte. La o prima strigare, cel putin 5-600 de lei sigur va vor trebui numai in prima saptamana.

La fel, asigurati-va ca veti avea destul timp de alergatura. Ca o opinie personala: varianta in care se strang bani si se cumpara pentru toate clasa este probabil cea mai economicoasa. Sigur, daca alergati vreo saptamana prin cine stie cate magazine, poate ca veti rezolva mai ieftin. Si nu va ganditi vreio secunda ca “dar ce, nu mai suntem pe vremea bunicilor, acum cumparam online”. Asa este, dar nici noi nu mai suntem pe vremea bunicilor, si noi cumparam online. Problema este ca nu veti gasi in veci toate cele necesare la un singur magazin online. Veti ajunge sa cumparati cate un fleac de la cinci-sase magazine, fara a ajunge la vreunul peste pragul necesar transportului gratuit.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *