Arhitectul Modernist I.M. Pei a murit, la 102 ani

Recomanda informatia!

Familia ahitectului Chinez-American, Ieoh Ming Pei a confirmat moartea acestuia, la 102 ani. Designerul mai multor muzee Moderniste dramatice, cu o cariera peste sase decenii, Pei a fost cel mai cunoscut, datorita piramidei lui indraznete din sticla la intrarea Muzeului Louvre, care a cauzat dezbatere si rezistenta vocala pe scara larga, cand s-a deschis cu de 30 ani in urma. De atunci a fost acceptata ca o piesa de reper in lume pentruun muzeu de arhitectura.

’’Pei a dat inima muzeului,’’ o declaratie emisa de Louvre spunea ’’ ajutand sa devina ceea ce este in ziua de azi, muzeul numarul unu din lume.’’

Nascut in Guangzhou, China, Pei a ajuns in Statele Unite in anul 1935 pentru a studia arhitectura, a inceput la Universitatea din Pennsylvania si apoi sa transferat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, inainte de a obtine masteratul la Facultatea de Design Harvard. A inceput sa lucreze pentru dezvoltatorul imobiliar din New York, William Zeckendorf in anul 1948, construind proiecte majore de-a lungul tarii, cu firma Webb and Knapp, si in curand si-a deschis propria afacere, in orasul unde a trait pana la moarte.

Cladirea de Est din Washington, Galeria Nationala de Arte in DC, care s-a deschis in 1978, este adesea considerata drept o capodopera insa Pei a proiectat cladiri uimitoare si mai tarziu in viata, inclusiv Muzeul de Arta Islamica din Qatar, in 2008. Pei nu a avut niciodata vreo urma de indoiala in designul lui creat pentru Louvre, cum a spus si el: ’’Daca este un lucru pe care stiu sigur ca nu l-am facut gresit, acela este Louvre.’’

Nu si acelasi lucru se poate spune despre Rock and Roll Hall of Fame si Muzeul din Cleverland, Ohio din 1995. In 2001 in biografia arhitectului, Carter Wiseman a spus ca el a recunoscut ca nu a fost niciodata multumit de rezultatul cladirii finale.

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *