Animale

Cainele tau stie cum te simti

Recomanda informatia!

Ti s-a parut vreodata ca prietenul tau blanos este in ton cu emotiile tale? Poate ca ai avut dreptate. In cadrul unor experimente noi, cainii au aratat cateva semne ca ar intelege atunci cand sunt oameni si alti caini fericiti sau nervosi, bazate pe expresii faciale si vocalizare.

Cercetarea publicata in revista Biology Letters, ne permite sa studiem conexiunea emotionala dintre om si cel mai bun prieten al sau.

’’Inca nu stim sigur, daca intr-adevar cainii pot intelege, ca o expresie faciala fericita este pozitiva, iar o expresie negativa este un lucru negativ.’’ Spunea conducatorul studiului, Natalia de Souza Albuquerque, o studenta la Universitatea Sao Paulo in Brazilia.

Pentru cercetare, de Souza si echipa ei au recrutat 17 caini din Lincoln, Anglia si au pus cainii sub doua runde de experimente in laboratorul lor.

In prima runda, fiecare caine a avut in fata doua ecrane pe care aparea o imagine cu un caine sau un om, cu o expresie faciala fericita si nervoasa. Dupa aceea, imaginile au fost combinate cu diferite sunete, un latrat jucaus si unul agresiv si fraze dintr-o limba necunoscuta, in ton fericit si nervos.

Cand a fost afisata imaginea cu sunetul complementar, cainii s-au uitat mai mult timp la acea scena, decat atunci cand sunetul nu corespundea imaginii. Atentia aceasta a reprezentat semnul ca recunosc emotiile.

Dupa de Souza Albuquerque, abilitatea cainilor de conectare emotionala cu oamenii si alti caini nu este nici instinct nici comportament, ci mai mult un semn de abilitate cognitiva.

Dupa aceea, de Souza a planuit sa investigheze reactia emotionala a cainilor si cum folosesc acestia intelegerea emotiilor pentru a interactiona cu oamenii. De exemplu, oamenii de stiinta au investigat deja cum isi cunosc cainii atat de bine stapanii, ca ii pot manipula pana la maxim.

Un studiu a aratat ca, cainii folosesc fata clasica trista de catelusi, cand se uita in ochii oamenilor. ’’Sunt foarte adaptati la lumea umana si la sentimentele oamenilor.’’ spunea ea.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *