Sanatate-Medicina

Afla mai multe informatii despre dementa

Recomanda informatia!

Dementa afecteaza peste 50 de milioane de oameni din toata lumea, in tara noastra numarul persoanelor care sufera de dementa este de 300.000 de persoane. O persoana din lume dezvolta dementa la fiecare 3 secunde, destul de ingrijorator , nu-i asa?

Conform https://www.ucoz.ro/sanatate/ sunt multe alte boli cu care oamenirea se confrunta si care ne pot afecta fara sa ne dam seama.

   Dementa este privita mai mult ca o pedeapsa

Pe data de 21 septembrie este celebrata Ziua Mondiala Alzheimer, o zi care este dedicata cresterii gradului de constientizare a acestei afectiuni.

Campania intitulata “ Hai sa vorbim despre dementa” isi doreste sa ajute la cresterea gradului de constientizare a confrunatrii cu cele mai severe simptome ale COVID-19 dar si cu izolarea sociala.

Prin intermendiu acestei campanii se doreste atenuarea fricii celor afectati dar si incurajarea oamenilor sa caute sprijin si noi informatii.

“Anul acesta trăim circumstanțe fără precedent din cauza COVID-19. Dacă nu le spunem oamenilor că demența este o boală și că există lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul de a o avea, atunci nu vom reuși niciodată să schimbăm percepția și stigma asupra ei. Mijloacele de comunicare online ne-au deschis calea de a sta de vorbă cu persoane interesate de acest subiect la nivel național, iar webinarul de astăzi de la ora 18 de pe pagina de Facebook a asociației este un exemplu în acest sens”  a mentionat Cristina Vladau, vicepresedintele  Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative Romania.

Boala Alzheimer afecteaza tot mai multe persoane, in tara noastra numarul acestora este estimate la 300.000.

Boala Alzheimer este de fapt dementa care pentru foarte multi oameni a ajuns sa fie o rusine. “Dar nu este așa! Boala Alzheimer este o afecțiune cronică evolutivă, la fel ca hipertensiunea sau diabetul, dar în care persoana are nevoie de un alt fel de îngrijire, un alt fel de atenție. Și poate chiar mai multă iubire decât în alte situații. Pentru că da, în cazul persoanelor cu Alzheimer chiar trebuie să facem dovada iubirii pe care le o purtăm, să depășim etapa pur declarativă. Să îi iubim la bine și la greu, cu bune și cu mai puțin bune”, a explicat doctorul Dacina Toma, medic de familie.

Este foarte important ca aceasta boala sa fie recunoscuta la timp iar membrii familiei au un rol foarte important “Recunoscută de timpuriu, evoluția bolii poate fi încetinită. Și asta este fantastic. Este păcat să te gândești că cineva drag ție s-ar putea să aibă boala, dar să îți fie rușine să recunoști și să încerci să ascunzi sub preș”, a mai mentionat medicul.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *