Operatia de Implant Dentar
Stomatologia a avansat foarte mult in ultimii ani, poate chiar mai mult decat alte ramuri ale medicinii. Una dintre cele mai noi proceduri stomatologice, folosita in ultimii ani destul de mult si in Romania, este implantul dentar. Implantologia a devenit ocupatia de baza a multor medici stomatologi din tara noastra, numarul de implanturi dentare realizate aici a crescut si, incet, am ajuns in topul tarilor preferate pentru turism dentar.
Totusi, multi pacienti nu stiu ce este cu adevarat un implant dentar. Cei mai multi se asteapta ca implantul sa fie chiar un dinte natural. Nu este asa! Implantul dentar este confectionat dintr-un aliaj care poate fi acceptat de organism (titan sau zirconiu). Aceasta piesa, care seamana cu un surub, preia rolul radacinii dintelui. Un bont protetic se ataseaza la aceasta “radacina” iar pe acel bont se infileteaza, sau cimenteaza, o coroana dentara (ceramica sau din zirconiu). Rezultatul este mult mai bun decat in cazul lucrarilor protetice clasice. Un implant dentar se aproprie foarte mult de dintele natural, atat din punct de vedere al aspectului cat si din punct de vedere strict functional.
Inserarea implantului dentar
In urma unei serii de analize, medicul implantolog face o planificare a operatiei de inserare a implantului dentar. De cele mai multe ori, din cauza calitatii slabe a tesutului osos in care se va insera implantul, sau chiar a lipsei acestuia, este necesara si o procedura de aplicare a unei grefe osoase. Daca a fost nevoie si de grefa de os, implantul va fi inserat dupa ce aceasta grefa va fi complet integrata in locul in care se va face implantul.
Inserarea implantului (operatia de implant dentar) se poate face in mai multe moduri. Cele mai multe clinici stomatologice folosesc metoda clasica: medicul va insera implantul “la mana”, fara a fi asistat de vreun sistem de ghidaj computerizat. Tehnicile moderne de inserare a implantului se fac si cu ajutorul echipamentelor digitale, care pot indica medicului daca pozitia in care se insereaza este bune in timp real. Un astfel de sistem este Robodent. Implantul dentar Robodent se realizeaza in conditii de maxima siguranta. Planificarea 3D a operatiei de implantare, facuta cu ajutorul computerului tomograf dentar si a unor softuri speciale, este suprapusa oepratia propriu-zisa, pe un ecran aflat in sala de operatie. Medicul vede tot timpul daca pozitioneaza implantul in locul ideal si astfel precizia este mult mai mare.
Oseointegrarea implantului dentar
Inserarea implantului dentar este foarte importanta dar oseointegrarea implantului este momentul cheie in cazul operatiilor de implant dentar. Daca medicul a inserat bine implantul, se trece la faza urmatoare: tratamentul adjuvant pentru oseointegrare (integrarea tesutului artificial – implantul dentar – cu tesuturi peri-implantare). Cele mai multe probele aici apar. Implantul poate sa fie sau sa nu fie acceptat de corp.
In cele mai multe clinici se asteapta pur si simplu ca tesuturile din jurul lucrarii protetice sa se vindece. Asta deoarece nu dispun de tehnologia necesara stimularii si accelerarii oseointegrarii. In clinica stomatologica DentalMobility se foloseste o tehnica digitala de acclerare a oseointegrarii, tehnica Electronic Doctor. Dispozitivul Electronic Doctor se pozitioneaza in vecinatatea implantului si emite unde electromagnetice specifice, unde care atrag in acea zona un numar foarte mare de celule regeneratoare. In acest fel ne asiguram ca implantul va fi acoperit atat de tesut osos cat si de tesuturi moi (gingii). Vindecarea dureaza mult mai putin iar riscul de aparitie a complicatiilor scade pana aproape de zero.
Durata de viata a implantului dentar
Deoarece implantul dentar este folosit doar de cativa ani nu putem spune cu siguranta maxima care este durata de viata a unei astfel de lucrari stomatologice. Cert este ca daca se respecta anumite norme de igiena orala si se fac regulat vizite la stomatolog, viata implantului este cu mult marita.
Mai sunt si cateva proceduri stomatologice care maresc durata de viata a implantului, proceduri care, din pacate, nu pot fi realizate in foarte multe clinici din Romania:
– Reglarea digitala a ocluziei dentare – O simpla vizita la o clinica stomatologica dotata cu echipamente digitale pentru masurarea fortelor care se exercita intre dinti (cum ar fi T-Scan III) poate sa mareasca mult sansele tale a tine implantul dentar toata viata. Se slefuiesc selectiv contactele dintre dinti care afecteaza implantul si astfel acesta este protejat.
– Sedinte de regenerare tisulara cu Electronic Doctor o data la 6 luni – 1 an.
– Igienizarea profesionala a bontului protetic si a coroanei, detartrajul si contolul atent al placii bacteriene din cavitatea bucala.