Diverse

Radu Mazare, un psihopat de tip sociopat

Recomanda informatia!

Saptamana trecuta, fosta noastra colega Liliana Mihai l-a reanalizat pe Radu Mazare si a postat pe blogul sau un profil psihologic al primarului, vorbind despre toate personajele pe care le-a intruchipat acesta si semnificatiile lor: edilul nu si-a definit personalitatea, este un indaptat al societatii, dar si un sociopat ce adora sa aiba putere asupra celorlalti. Asa cum se intampla si in cazul femeilor, pe care le „cumpara“ pentru ca performantele lui sexuale minime sa nu mai conteze. Asa incat jurnalista considera ca acesta nu isi poate depasi fobiile decat cu ajutorul consumului de alcool si droguri. Sa fie vorba de un adult care in copilarie a avut de suferit de pe urma unei mame-dictator? (V.I.)

 

„Nu sunt profiler, dar din ce am invatat pana acum din cartile mele de Psihiatrie si Psihologie comportamentala, daca ar fi sa le aplic, cred ca pot sa tentez un profil psihologic al lui Radu Mazare. Incep cu el deoarece, constanteanca fiind, acest personaj m-a intrigat intotdeauna.
Din ce ati observat toti pana acum, acest individ s-a aratat lumii de-a lungul timpului in diferite ipostaze, mai bine zis a luat «pielea» mai multor personaje: James Bond, Che Guevara, Al Capone, ofiter nazist si, recent, piratul Jack Sparrow. Aceste schimbari de look arata un singur lucru: este un om care inca nu si-a definit personalitatea, este in continua cautare. Lumea crede ca este un tip cool, eu zic ca este doar un tip care nu se simte bine in pielea lui. Este profilul inadaptatului la societate.
Mai departe, daca analizam felul in care abuzeaza de cetatenii Constantei si de bunurile orasului, cu indiferenta fata de oameni, cu un anumit fel de cruzime, avand la baza ideea «fac ce vreau cu orasul meu», umilind sistematic mai ales batranii, persoanele slabe, fara ajutor, corespunde profilului de sociopat. Acest tip de individ adora sa aiba putere asupra celorlalti si sa si-o exercite.
Mai departe, daca ii analizam vestimentatia, totdeauna in culori stridente, epatante, constatam ca asta nu are de-a face in niciun caz, din nou, cu tipul «cool», monden sau fashion victim, ci cu frustrarea lui interioara. Felul in care se imbraca si isi alege accesoriile ne spune ca performantele lui sexuale sunt minime si, pentru el, singura metoda de a cuceri femeile care, evident, trebuie sa fie cat mai numeroase si cu care este, de altfel, foarte exigent in materie de aspect fizic, este de a epata cu cheltuielile pe care si le permite. Arma infailibila este asociatia bani – putere eficace, de asemenea, pentru orice persoana care nu este capabila de afectiune, ceea ce vine ca argument in plus pentru profilul de psihopat de tip sociopat. El stie ca, mai devreme sau mai tarziu, femeile isi vor manifesta nemultumirea in pat, de aceea cauta tot timpul sa le cumpere. Si, in fine, inca un argument este acela ca ii este imposibil sa fie stabil emotional, sa aiba o relatie serioasa, de lunga durata, si sa fondeze o familie bazate pe valorile traditionale. Astfel incat, daca insumam toate astea, consumul de droguri si alcool este consecinta fireasca, este modul lui de a-si autotrata dezechilibrul psihic. Consumul de alcool si droguri ne arata inca ceva: acest om are multiple fobii si foarte grave, pe care nu le poate depasi altfel, este singurul mod in care el poate trece de la o zi la alta.
In general, este vorba in astfel de situatii de adultul care in copilarie a avut de suferit de pe urma mamei. O mama excesiv de autoritara, care i-a inhibat personalitatea pana acolo unde a fost incapabil sa si-o dezvolte (de aceea si-o cauta, inca, si azi), o mama care probabil i-a reprosat constant nereusitele, altfel spus avem de-a face cu un copil abuzat psihologic care a devenit un adult megaloman, capabil de orice pentru a-si multumi mama-dictator, si dezechilibrat psihic. Paradoxal, acesti indivizi sunt foarte buni oratori, reusesc sa aiba priza la public si sa impresioneze. In realitate, ei isi calculeaza fiecare lovitura si fac aranjamente mai mult decat dubioase pe dedesubt, astfel incat sa isi asigure succesul actiunii, ei fiind incapabili sa suporte si sa accepte esecul.
In fine, vestea buna este ca psihopatul de tip sociopat nu are curajul de a ucide, in orice caz nu cu mana lui. Poate sa loveasca o femeie, sa zicem, dar nu poate ucide, el preferand tortura psihica pe care o aplica cu sange rece persoanelor din anturajul sau si celor asupra carora stie ca are putere. Prima victima este fiul lui, fara discutie, caruia ii permite lucruri deplasate pentru varsta lui. Ce ne spune asta ? Exact ce am zis mai sus, Mazare este un tip incapabil de afectiune, situatie in care trebuie sa compenseze in fata fiului prin imaginea de parinte «cool», numai ca acest lucru este extrem de periculos pentru evolutia psihica a copilului.Nu in ultimul rand, Mazare gesticuleaza mult cu mana dreapta ceea ce este caracteristic dictatorilor, oamenilor cinici si cruzi.
Sigur ca mai exista multe alte detalii de analizat la Mazare, dar nu pot face o observatie corecta de la 3.000 de kilometri distanta. Am expus doar ceea ce mi-a ramas pe retina in legatura cu el pana in anul 2009, cand am parasit Romania si ceea ce citesc in presa despre el si initiativele lui. In final, sper ca macar un psiholog adevarat sa intervina la aceasta postare si sa discutam «cazul» deoarece am convingerea ca ar fi un exercitiu util in care s-ar incadra multi dintre politicienii de azi din Romania.“ (Liliana MIHAI)

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *