Sport

Rivalitatea dintre Barcelona si Real Madrid in clasamentul spaniol

Recomanda informatia!

Considerata de unii cea mai intensa rivalitate din istoria fotbalului, Real Madrid si Barcelona par sa se razboiasca de la inceputurile sportului rege.

In fotbal, ca in orice alt sport, nu exista satisfactie sau provocare mai mare decat a intra in competie impotriva unei rivale pe masura, o rivala a carei existente inflacareaza pasiunea jucatorilor si a suporterilor deopotriva si ii impinge catre performante din ce in ce mai impresionante. Este si cazul echipelor din clasamentul Spaniei, in care cele doua rivale, Real Madrid si Barcelona isi testeaza limitele de peste 100 de ani.

In competitiile dintre astfel de rivale gigantice, adesea nu exista infrant si castigator, spectacolul oferit fiind de un asemenea calibru incat, indiferent de rezultat, spectatorul este imbatat de nivelul competitiei. Competitia dintre aceste doua mari rivale si-a castigat potrivitul si elegantul nume de El Clasico.

Despre El Clasico

Rivalitatea dintre Real Madrid si FC Barcelona dateaza dinainte de Primera Division si se reflecta  sezon de sezon, (inclusiv cel din 2012-2013) in clasamentele spaniole postate pe site-uri precum http://www.clasamente.net. Aceasta rivalitate transcede fotbalul, ea reprezinta o ciocnire intre doua culturi, o disputa culturala reprezentativa pentru Spania ca tara, rivalitatea din Spania Castelana si Spania Catalana.

Prima intalnire dintre cele doua dateaza de peste 100 de ani. Pe 13 mai 1902 Barcelona castiga prima data impotriva lui Real Madrid cu 3-1. Multi atribuie aceasta victorie celor 6 straini din echipa Barcelonei. Situatia s-a schimbat din 1925 pana in 1945, cand Real a dominat, castigand 22 din meciurile impotriva rivalei si facand 4 meciuri egale, pe cand Barcelona numara doar 13 victorii impotriva lui Real in meciurile de clasament Liga I.

Tot in aceasta perioada, Barcelona suferea cea mai groaznica infrangere in rezultatele la fotbal de pana atunci, cand pierdea in fata lui Real Madrid in 1943, cu 11-1.

Un alt element care a hranit rivalitatea de-a lungul anilor au fost controversatele transferuri intre cele doua echipe. Spre deosebire de alte mari rivale precum Liverpool si Manchester Unitd, unde nu s-au mai facut transferuri de peste 50 de ani, un numar impresionant de jucatori au schimbat taberele intre Barca si Real Madrid pe parcursul zbuciumatei istorii a fotbalului Spaniol. Cel mai notabil exemplu este Luis Figo, care trecea de la Barcelona la Real in anul 2000.

In ultimii ani, Barcelona recastiga teren in fata lui Real Madrid, luand cupa dupa cupa in liga I Spaniola si incepand sa incline balanta in ceea ce priveste totalul de victorii acumulate pe parcursul secolului de rivalitate. Real Madrid par insa pregatiti sa lupte, iar cum sezonul 2012-2013 nu s-a incheiat, inca este posibil ca acestia sa rezerve cateva surprize Barcelonei care este, momentan, fruntasa in clasament.

Statisitici El Clasico

De la prima intalnire in 1902, Real Madrid si Barcelona s-au infruntat de 208 ori in liga, cupe si campionate europene. Real Madrid detine 85 de victorii, Barcelona 81, iar numarul de egalitati este de 42.

Rivalitatea dintre Barcelona si Real Madrid nu si-a pierdut nimic din pasiunea si inflacararea de la inceputurile istoriei fotbalului in Spania si continua si azi pe paginile de clasament din liga I. Este una dintre acele constante ale jocului rege care pare sa existe undeva in afara timpului si a statisticilor si va exista atata timp cat exista si cel mai indragit joc cu mingea.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *