Sport dimineata sau seara? Iata care este cel mai bun moment al zilei pentru a arde mai eficient caloriile
Oamenii de stiinta au descoperit ca genele responsabile de stimularea metabolismului sunt mai active la o anumita ora din zi. Aceasta descoperire ar putea ajuta persoanele obeze sa slabeasca mai mult, in special prin practicarea sportului la un anumit moment al zilei.
Desi s-a stabilit fara indoiala ca este mai bine sa te antrenezi, chiar si la orice ora din zi, decat sa nu te antrenezi deloc, exista o intrebare pe care sportivii si sportivele si-o pun adesea. Exista un moment ideal pentru a face sport? Pentru ca dimineata sau seara, fiecare perioada a zilei ofera avantajele si dezavantajele sale. De exemplu, dimineata poate fi complicat sa te ridici devreme din pat (mai ales iarna) inainte de a merge la serviciu, dar motivatia este mai probabil sa scada seara, dupa o zi lunga de munca.
In schimb, o sedinta de dimineata este stimulanta si ajuta la optimizarea starii de spirit pentru ziua respectiva. O sedinta de seara este o buna modalitate de a scapa de tot stresul acumulat de-a lungul zilei. Cercetatorii de la Karolinska Institutet din Suedia si de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au identificat un alt factor de care ar trebui sa se tina cont atunci cand se decide care este cel mai bun moment al zilei pentru a maximiza cantitatea de grasimi arse prin activitate fizica.
Cercetatorii au pornit de la constatarea ca activitatea fizica in diferite momente ale zilei poate afecta organismul in moduri diferite. Asta deoarece procesele biologice depind de ritmul circadian al celulelor. Cu alte cuvinte, un ritm biologic integrat care se prezinta sub forma unui ciclu de aproximativ 24 de ore si care guverneaza anumite procese fiziologice, cum ar fi somnul si alimentatia.
Pentru a determina modul in care momentul din zi in care se efectueaza exercitiile fizice afecteaza arderea grasimilor, cercetatorii au studiat tesutul adipos (o colectie de celule de stocare a grasimilor numite adipocite) al soarecilor dupa o sesiune de exercitii fizice de mare intensitate efectuata in doua momente ale ciclului zilnic, care corespund unei sesiuni efectuate la sfarsitul diminetii, respectiv seara tarziu la om. Cercetatorii au studiat diversi markeri ai metabolismului grasimilor si au analizat ce gene erau active in tesutul adipos dupa exercitiile fizice.
“Momentul potrivit pare sa fie important pentru echilibrul energetic al organismului”
Cercetatorii au descoperit ca activitatea fizica intr-o faza activa timpurie a crescut expresia genelor implicate in degradarea tesutului adipos, termogeneza (producerea de caldura de catre organism) si mitocondriile din tesutul adipos. Un lucru ce indica o rata metabolica mai mare. Aceste efecte au fost observate doar la soarecii care au facut exercitii fizice la sfarsitul diminetii si au fost independente de consumul de alimente. ” Rezultatele noastre sugereaza ca exercitiile fizice efectuate la sfarsitul diminetii ar putea fi mai eficiente decat cele efectuate seara tarziu in ceea ce priveste stimularea metabolismului si arderea grasimilor. Iar daca este asa, aceasta descoperire s-ar putea dovedi foarte utila pentru persoanele supraponderale” conform specialistilor.
Se pare ca activitatea fizica de dimineata este asociata cu un risc mai mic de boli de inima si de accident vascular cerebral, indiferent de cantitatea totala de activitate zilnica.