Turism

Bulgaria – o destinatie de vacanta accesibila!

Recomanda informatia!

Pe parcursul ultimilor ani, Bulgaria a fost una dintre putinele tari care a decis sa investeasca in turism. Decizia a fost considerata oarecum riscanta in aceste vremuri de criza economica, insa riscul asumat de guvernul bulgar s-a dovedit a fi castigator, mai ales in cazul in care economia tarii se bazeaza in mod majoritar pe veniturile obtinute din turism.

In anul 2008, Bulgaria a fost vizitata de aproape 9 milioane de turisti, iar in anul 2011 aceeasi tara a fost plasata in top 10 cele mai bune locatii de vacanta din Europa. Aflat in plin progres, turismul bulgar pune accent atat pe litoral cat si pe statiunile montane! Relieful reuneste forme diverse, in partea de nord aflandu-se Campia Dunarii, in timp ce mai in sud putem gasi Campia Traciei care se largeste in forma de „V” spre tarmurile dinspre Marea Neagra.

Muntii Balcani alcatuiesc un lant muntos ce strabate tara de la est la vest, acestia permitand constructia de statiuni montane moderne. Cele doua masive muntoase pe nume Rila si Pirin marginesc Muntii Rodopi catre est. Primii se gasesc foarte aproape de capitala si se diferentiaza de ceilalti prin faptul ca detin cel mai inalt varf al Peninsulei Balcanice. Acesta se numeste Musala, si atinge 2.925 m inaltime. Iesirea la Marea Neagra este un factor economic important, nu numai prin transporturile navale si comertul pe mare, ci mai ales prin sectorul turism, care este in plin avant.

Bulgaria are o clima oarecum asemanatoare cu cea din Campia Romana. Situarea acesteia la intalnirea maselor de aer mediteraneean si cel continental ii confera un caracter dinamic, aparte. Datorita efectului de bariera al muntilor, precipitatiile ajung la o medie de 630 mm pe an, fluctuand in functie de zona. Iarna, masele se aer continental aduc mari cantitati de zapada, zonele inalte fiind un adevarat paradis pentru cei pasionati de sporturile de iarna.

Avand parte de preturi acceptabile, plajele bulgare sunt printre putinele nesufocate de industria turistica europeana. Cei care viziteaza aceste meleaguri doresc negresit sa se intoarca, fie ca este vorba de litoral, ski sau zonele istorice. Cu o latime de aproape 150 m, plajele din Bulgaria au parte de nisip fin, curat datorita lipsei mareei, dar animate de zeci de mii de turisti (in numar mare germani, romani si greci). Apa este calda si calma iar adancimea sa nu depaseste 1,6 metri la o distanta de 100-150 metri de mal.

Conform celor care au vizitat deja Bulgaria, vara este de departe cel mai potrivit anotimp pentru un sejur reusit. Cea mai cunoscuta statiune de pe litoralul bulgaresc este de departe Nisipurile de Aur, situata la 17 km nord de Varna. Turistii sunt in general tineri din Germania, Romania si Grecia, dar si Macedonia. Albena se afla la 12 km de Balcic si la 30 de km de Varna. Stilul arhitectonic este unitar si unic, hotelurile fiind situate exact pe plaja orientata catre soarele ce o infierbanta mai mult de 120 de zile pe an. Iar pentru litoral Bulgaria 2013 ofertele sunt ca de obicei imbietoare…

Mai nou, si iarna aduce multi turisti in Bulgaria! Conditiile foarte bune pentru ski, instalatiile noi si performante, sau statiunile montane Bansko, Pamporovo si Borovet contribuie la renumele Bulgariei in ceea ce priveste turismul alpin! Puteti alege, de asemenea, statiuni mai linistite ca Chepelare sau Vitosha, in cazul in care decideti sa veniti insotiti de familie si copii. Totusi, daca aveti ocazia, va recomandam sa vizitati si orasele mari din Bulgaria precum capitala Sofia si orasul medieval Veliko Tarnovo.

Balcicul este de asemenea o destinatie interesanta, mai ales in cazul in care este situat foarte aproape de granita cu Romania. Doua judete din sudul Dobrogei de astazi au fost integrate Romaniei in perioada 1913-1940, an in care Cadrilaterul (inclusiv Balcicul) a fost redobandit de Bulgaria. Complexul artitectural de la Balcic se regaseste la numai 42 km de Varna, si reprezinta resedinta regala, organizata si decorata exact dupa gustul reginei Maria, fiind resedinta de vara preferata a reginei. Celebra gradina botanica este unicata in Europa Centrala si de Est, mai ales pentru colectia de trandafiri si cactusi.

Oricand planuiti sa mergeti, recomandam sa va interesati din timp, pentru a nu avea surprize neplacute. Ofertele early-booking va garanteaza rezervarea, dat fiind faptul ca in sezon puteti avea surpriza ca hotelul pe care il doriti sa fie ocupat 100% – si in plus tarifele sunt cu pana la 40% mai mici. Singurul dezavantaj in cazul rezervarii unei oferte early booking este ca trebuie sa fiti sigur ca puteti merge in vacanta la data stabilita. Nici data si nici numele persoanelor care au facut rezervarea nu pot fi modificate, penalizarea pentru renuntare fiind de 100%.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *