Masini

Notiuni elementare despre examinarea auto

Recomanda informatia!

Examenul pentru obtinerea ravnitului permis de conducere, consta din doua probe: proba teoretica si proba practica.

Proba teoretica, presupune parcurgerea unui set de intrebari generate de sistemul informatic al DRPCIV, si raspunsul la acestea.

Pe site-ul www.chestionare-az.ro puteti intalni o multitudine de chestionare ce cuprind intrebari cu raspunsuri corecte in procent de 100%.

Proba practica, consta in efectuarea manevrelor de conducere a vehiculului apartinand categoriei pentru care a fost solicitat permisul, pe drumurile publice si/sau in poligon.

Cele doua probe se desfasoara succesiv, in zile diferite.

Limba in care se sustine examinarea teoretica auto

Proba teoretica se sustine in limba romana.

In cazul cetatenilor romani care apartin minoritatilor nationale, proba teoretica se poate sustine in limba materna.

Important:

Probele teoretice pentru mai multe categorii pot fi sustinute in aceeasi zi, cu exceptia situatiei in care obtinerea unei categorii este conditionata de detinerea prealabila a altei categorii.

Pentru ca punctajul obtinut la examinarea teoretica sa fie maxim, rezolvati teste auto categoria a, b, c, d sau e, pe care le veti regasi prin accesarea paginilor web de profil, sau prin studiul cartilor in domeniu.

Unde se sustine proba teoretica?

La serviciul public comunitar de a carui raza de competenta teritoriala apartineti.

Important:

Candidatii care doresc obtinerea permisului de conducere pentru categoriile Tr, Tb sau Tv, dar si cei cu dizabilitati fizice, pot fi examinati de serviciul public comunitar pe raza caruia se afla scoala de conducatori auto autorizata in cadrul careia au absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica.

Proba teoretica este inregistrata video.

Unde se sustine proba practica, in functie de categoriile auto?

  • Doar in poligon pentru autovehiculele din categoria AM (mopede);
  • In poligon si pe traseu pentru autovehiculele apartinand categoriilor A1, A2 si A (motociclete);
  • Numai pe traseu pentru autovehiculele apartinand categoriilor B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv (autovehicule mari si mici, tractor, troleibuz, tramvai).

Important:

In cazul probei practice pentru categoriile A1, A2, si A, aceasta se desfasoara in aceeasi zi, initial la poligon, dupa care in traseu.

Cel care a promovat proba practica in poligon si nu se prezinta la proba de traseu este declarat “neprezentat”, putand solicita din nou stabilirea unei alte zile pentru sustinerea acesteia.

Proba practica este inregistrata video si audio (incepand din acest an).

Pentru verificarea cunostintelor acumulate in timpul participarii la orele de legislatie rutiera dar si a orelor de traseu, pot fi efectuate chestionare auto drpciv 2017 pentru toate categoriile.

Ce contine dosarul de examinare in vederea obtinerii permisului de conducere?

  • Cerere-tip
  • Xerocopia actului de identitate
  • Fisa de scolarizare emisa de scoala de conducatori auto, in care se va consemna si faptul ca solicitantul a fost testat si declarat apt medical si psihologic pentru obtinerea permisului de conducere
  • Cazierul judiciar
  • Fotografii
  • Dovada de plata a contravalorii permisului de conducere

Important: Candidatii cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, care doresc sa obtina permisul de conducere pentru categoriile AM, A1 ÅŸi B1, vor prezenta si urmatorul document:

 

  • Declaratia autentificata si eliberata de un notar public, prin care se exprima acordul parintilor/curatorului/tutorelui pentru participarea la examinare.

 

Alte informatii utile cu privire la documentele depuse pentru inscrierea la examenul auto

  • Pentru achitarea taxelor aferente obtinerii permisului de conducere, candidatii se pot prezenta si la ghiseele serviciilor publice comunitare competente.
  • ÃŽn cazul strainilor/cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, cazierul judiciar este cel eliberat de Inspectoratul General al Politiei Romane, potrivit reglementarilor legale in vigoare.

Taxe sustinere examen auto

Incepand cu 1 februarie 2017, sunt în vigoare următoarele taxe de examinare auto:

  • autovehicule apartinand categoriilor ÅŸi subcategoriilor A, A1, B, B1 ÅŸi B+E –taxa este 6 lei
  • autovehicule apartinand categoriilor ÅŸi subcategoriilor C, C1, Tr, D, D1, C+E, D+E, C1+E, D1+E, Tb ÅŸi TV –taxa este 28 lei;
  • in cazul celor care au avut permisul anulat, dar si in situatia persoanelor respinse de 3 ori la examenul auto pentru aceeasi categorie, taxa este 84 lei.

Examenul auto poate fi trecut cu brio, daca veti aloca timp suficient pentru studiul atent al legislatiei, dar si rezolvarea de teste auto online.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *