Despre pempele funebre, autopsii si ceremonii
Rezumat:
- 1 Despre autopsie – cand si cum este realizeaza?
- 2 Vorbim despre doua tipuri de autopsie: cea legala si cea clinica (se mai numeste si necropsie).
- 3 Deces survenit in strainatate in urma unui accident rutier sau de munca
- 4 Cum se constata decesul in strainatate?
- 5 Pompe funebre si eticheta de funeraliu
- 6 Scopul ceremoniilor funerare
Despre autopsie – cand si cum este realizeaza?
Autopsia se refera la testarea medicala a unei persoane decedate, cu scopul de a identifica motivul decesului. Se realizeaza in general atunci cand decesul intervine subit, cand persoana care a decedat se afla intr-o stare de sanatate aparent buna. De asemenea, autopsia se poate efectua si la cererea familiei si se poate limita doar la unele organe. Dupa constatarea decesului, acasa sau la spital, luati legatura cu firma de pompe funebre pentru organizarea inmormantarii si pentru transportul trupului de la spital acasa si de acasa la cimitir – transportul se face doar cu masini speciale puse la dispozitie de firma de pompe funebre.
Vorbim despre doua tipuri de autopsie: cea legala si cea clinica (se mai numeste si necropsie).
Autopsia clinica se realizeaza in general intr-un spital cu scopul de a identifica motivul unui deces. In urma acestei autopsii familia poate primi informatii legate de boala sau starea de sanatate a celui care a decedat. Autopsia clinica este utila mai ales atunci cand nu se cunosc circumstantele in care o persoana a decedat (accidente, crime, aparent suicid etc). Cam in toate tarile exista legi speciale care reglementeaza autopsia clinica (otrava in organism, infectii complicate, urme de omucidere etc). In cazul in care se constata astfel de lucruri, cazul va fi predat medicilor legisti care vor face mai departe demersurile necesare pentru a stabili cu exactitate cauzele decesului. Firmele de pompe funebre vin cu o multime de oferte pentru toti cei care trec prin aceasta perioada.
In ceea ce priveste autopsia legala aceasta este putin diferita. Pornind de la identificarea motivului decesului, medicii legisti vor incerca sa stabileasca modul in care a survenit moartea (daca a fost un accident, daca a fost vorba despre sinucidere sau daca moartea a intervenit in mod natural etc). La fel, atunci cand nu se cunoaste identitatea decedatului medicii vor face autopsie legala pentru a incerca sa identifice trupul. De asemenea, in urma efectuarii autopsiei legale se poate stabili ora decesului. De fapt autopsia este o operatiune complexa care implica mai multe aspecte cum ar fi examinarea imbracamintei si a scenariului mortii. Medicii legisti, cei care se ocupa de autopsii au in vedere efectele anumitor boli sau tratamente medicale, cauzele decesului si investigarea amanuntita a cadavrelor. Dupa ce ia in considerare toate probele existente, medicul legist va trebui sa spune care este cauza decesului: daca moartea a intervenit natural, ca urmare a unui accident, daca a fost vorba despre omucidere, suicid sau depsre alte cauze ce nu pot fi determinate.
Deces survenit in strainatate in urma unui accident rutier sau de munca
Atunci cand o persoana moare intr-un accident rutier in alta tara, reglementarile in vigoare din UE nu fac diferente in functie de zona sau statul de unde sunt victimele. Atunci cand este vorba despre un accident de munca sau rutier, decesul victimelor va fi investigat de catre politie care va prelua cazul.
Insa dumneavoastra nu sunteti obligat sa asteptati finalizarea investigatiilor, ci puteti apela la o firma de pompe funebre si repatriere pentru a obtine detalii privind costurile si procedura exacta de repatriere in acel caz (tinand cont de tara in care a avut loc accidentul).
Cum se constata decesul in strainatate?
In orice tara din UE, in cazul deceselor naturale, acestea trebuie constatate in maxim 30 de ore de la data mortii. Apelati la o firma de pompe funebre pentru constatare deces.
Trupul neinsufletit este incinerat in strainatate iar urma cu cenusa rezultata este transferata in tara
Trebuie sa stiti ca incinerarea se poate realiza intr-o tara in functie de legislatia in vigoare, specifica acelei tari. Pentru incinerare contractati o firma de pompe funebre. Termenul de incinerare variaza in functie de momentul la care a avut loc decesul. In general vorbim de cateva zile. Pentru a transporta urna cu cenusa in tara noastra nu trebuie sa intocmiti pasaport mortuar. Apelati la o firma de transport international si repatriere iar urna poate fi transferata din orice stat la noi in tara. La receptionarea urnei si a actelor aferente se va intocmi un document de predare-primire care se va semna de ambele parti. Doar un membru al familiei sau o persoana imputernicita poate prelua urna cu cenusa mortuara.
Pompe funebre si eticheta de funeraliu
Expresia “eticheta de funeraliu” face referire la totalitatea regulilor de conduita legate de comportamentul persoanelor in cazul ceremoniilor funerare (inmormantare sau incinerare). Ritualurile funerare difera de la o cultura la alta (in unele cazuri de la o tara la alta) si este important ca fiecare dintre noi sa cunoastem aceste reguli, mai ales atunci cand ne invartim intr-un grup social format din indivizi ce apartin mai multor culturi.
In general aceste reguli de conduita sunt destul de simple si intuitive. Ganditi-va care este semnificatia evenimentului la care urmeaza sa mergeti. Apoi manifestati-va atitudinea in mod corespunzator, imbracandu-va decent, simplu, in culori sobre. Comportamentul celor care participa la o ceremonie funerara ar trebui sa fie retinut si serios, intelegand astfel durerea prietenilor si a familiei indurerate. Puteti trimite aranjamente florale, coroane care vor fi asezate pe mormant sau chiar scrisori de condoleante.
In timpul priveghiului sau a slujbei de inmormantare, cei care participa ar trebui sa pastreze tacerea, sa se roage pentru sufletul celui decedat. In Romania mai putin, dar in strainatate familia si prietenii sunt invitati sa spuna cateva cuvinte despre viata celui decedat, aducandu-i astfel un ultim omagiu. Copiii mici pot sa participe la slujba, insa ei trebuie supravegheati pentru a nu deranja ceremonia.
Scopul ceremoniilor funerare
Dupa ce vedem si intelegem faptul ca avem de a face cu un deces, mai departe trebuie sa ne gandim la cum vom organiza totul pentru ca inmormantarea sa aiba loc asa cum trebuie, dupa cutuma crestina. Serviciile funerare au mai multe scopuri: de confirmare a realitatii, acceptare a mortii, ne ajuta sa intram intr-o atmosfera de doliu si sa ne exprimam suferita si durerea din cauza pierderii persoanei dragi, ne permite sa fim mai bine intelesi de cei apropiati astfel ca durerea unei persoane va deveni durerea mai multor persoane. E vorba despre o impartasire a durerii umane, un lucru prin care toti trecem la un moment dat. Inmormantarea unei persoane este locul si momentul in care ne oferim dragostea, stima si aprecierea, fara sa asteptam nimic in schimb. Absolut nimic. Ce a fost de spus, s-a spus sau ar fi trebui spus. De acum inainte nu mai e timp pentru asa ceva. Datorita serviciilor funerare oamenii se aduna, impartasesc durerea, se imbarbateaza si se sustin reciproc, se ajuta, comunica si se respecta in cel mai frumos mod. Evenimentul funerar incurajeaza credinta oamenilor, credinta ca moartea este temporara si ca dincolo de moarte ne asteapta ceva mai bun, asa cum spune Cartea Sfanta: “unde nu este nici intristare, nici durere, nici suspin”. Este ca o dovada ca viata a fost traita dar si o dovada sociologica – a avut loc un deces. In timpul inmormantarii oamenii pot sa-si aminteasca de cei dragi care nu mai sunt si le pot aduce un omagiu intr-un mod special. Oamenii se intalnesc in timpul ceremoniilor funerare si se incurajeaza emotional unii pe ceilalti. Durerea este astfel mai usor de suportat.
Cand vorbim despre funeralii e bine sa ne raportam la ceea ce se intampla azi. Multi dintre noi avem urmatoarea imagine in minte: o slujba de inmormantare este un eveniment exclusiv religios in care corpul neinsufletit se afla in sicriu, apoi se aseaza in groapa si se acopera cu pamant. E adevarat, dar slujba in sine este mult mai mult decat atat. Multi oameni care trebuie sa faca fata unui deces in familie isi gasesc alinarea in slujbele si rugaciunile de la biserica.