Afaceri

Tratamente impotriva osteoporozei

Recomanda informatia!

Urmatorul prag este cel de 45 de ani, cand pierderea de masa osoasa se accelereaza deoarece femeile produc mai putin estrogen iar barbatii mai putin testosteron. Totusi, efectele anilor de degradare incep sa se faca simtite in jurul varstei de 60 de ani.

“Osteoporoza consta in pierderea de masa minerala osoasa si modificarea microarhitecturii osoase, osul devenind mai poros, mai fragil si mai predispus la fracturi prin traumatisme minime” explica dr. Anca Dragutescu, medic specialist in endocrinologie.

Daca o persoana dezvolta osteoporoza depinde de grosimea oaselor (densitatea osoasa), in tinerete, precum si de sanatatea, alimentatia, activitatea fizica de mai tarziu in viata. Factorii care cresc riscul de osteoporoza atat la barbati cat si femei includ:

Istoricul familial de osteoporoza. Daca unul dintre parinti sau un frate a fost diagnosticat cu osteoporoza ori a suferit fracturi in urma unui accident minor, exista mai multe sanse de a dezvolta osteoporoza.

Stilul de viata. Aici vorbim de:

  • Alcoolici. Consumul excesiv de alcool poate reduce formarea osoasa, in plus, creste riscul de accidentari.
  • Miscare insuficienta. Exercitiile intaresc sistemul osos, musculatura si pot imbunatati echilibrul, reducand astfel riscul de a cadea.
  • O dieta saraca in alimente care contin calciu si vitamina D.

Alti factori de risc pentru osteoporoza pot include:

  • A fi inactiv sau imobilizat la pat pentru perioade lungi de timp.
  • Tinerea de diete excesive sau a avea o tulburare de alimentatie, cum ar fi anorexia.

Femeile care au ajuns la menopauza au cel mai ridicat risc de osteoporoza din cauza scaderii nivelului de estrogen. Acesta protejeaza femeile de pierderile de masa osoasa. De asemenea, femeile care nu mai au perioade menstruale, fie pentru ca au probleme ovariene sau pentru ca ovarele le-au fost indepartate pe cale chirurgicala, pot avea, de asemenea, un nivel scazut de estrogen.

Masurile preventive reprezinta elementul cheie in lupta cu osteoporoza

“Osteoporoza nu are simptome, nu doare. Reprezinta doar un risc crescut de fractura. Problemele apar din momentul aparitiei unei fracturi. La nivelul coloanei vertebrale (tasarea vertebrala) duce la dureri cronice, reducerea mobilitatii, scadere in inaltime si aparitia cifozei (gibozitatii), cu impact major asupra calitatii vietii persoanei afectate. Lucrurile sunt si mai grave in cazul fracturii de sold, care se soldeaza nu numai cu dureri si imobilizare, dar poate prezenta un risc mare de deces prin complicatii, iar supravietuitorii se confrunta adesea cu restrangerea capacitatilor locomotorii, necesitand ajutor la mers permanent, dureri cronice (jumatate din pacienti mai au dureri la 6 luni dupa fractura), scaderea independentei, necesitatea modificarii dramatice a stilului de viata” explica dr. Anca Dragutescu

Faceti miscare

Nu este niciodata prea devreme sa facem totul ca oasele sa se pastreze sanatoase in timp. Exercitiile raman una dintre cele mai eficiente metode de a lupta impotriva osteoporozei. Genul de miscare precum mersul pe jos, jogging-ul, urcatul scarilor, flotarile, dansul sau ridicarea de greutati, pastreaza oasele puternice si sanatoase, punandu-le la lucru alaturi de muschi.` Aerobicul si exercitiile de intindere sunt de asemenea binevenite macar de 2-3 ori pe saptamana, timp de 30 de minute. Evitati sa alergati pe distante lungi – este un sport care pune o presiune prea mare pe incheieturi, uzandu-le inainte de vreme.

Reduceti consumul de sare

Impactul sarii asupra osteoporozei este incert, dar pare sa fie o relatie intre aportul mare de sodiu si pierderea de masa osoasa, in special in cazul persoanelor cu tensiune arteriala crescuta. In general, sarea creste cantitatea de calciu eliminata prin urina si transpiratie, ce poate duce mai departe la pierderea de masa osoasa in cazul persoanelor cu deficit de calciu.

Atentie la sucurile acidulate

Un aport mare de cola – indiferent daca este decofeinizata, diet sau normala – a fost legata de un risc crescut al subtierii osului, conform unui studiu major din 2006. Nu este clar, cu toate acestea, daca sucul chiar produce pierderea de masa osoasa. Unii experti pun legatura pe seama faptului ca persoanele care beau mult suc acidulat tind sa consume mai putin lapte.

Multe sucuri acidulate, inclusiv diversele marci de cola, contin fosfor, un mineral de care avem nevoie. Dar aportul de fosfor trebuie sa fie echilibrat cu cel de calciu, altfel poate creste riscul de subtiere a oaselor. In plus, fata de fosfor, sustin autorii studiului din 2006, ingredientele din extractul de cola ar putea avea un efect daunator asupra sanatatii oaselor.

Cofeina in cantitati moderate

Este bine cunoscut faptul ca aceasta substanta, indiferent daca provine din ceai, cafea, ciocolata etc., interfereaza cu absorbtia calciului. Moderatia este cea mai indicata. Pentru cei care au nivel bun al calciului in organism, 300 de miligrame de cofeina pe zi (ceea ce reprezinta o ceasca de cafea sau doua cani de ceai) nu ar trebui sa le creeze probleme.

Nu fumati

“Le spun tuturor pacientilor mei sa renunte la fumat, pentru ca este groaznic pentru oase”, spune dr. Sabrina Strickland, chirurg specialist in ortopedie la Spitalul de Chirurgie Speciala, NewYork. Fumatul impiedica vindecarea fracturilor si reduce capacitatea organismului de a genera os, spune ea. “Cand te lasi de fumat, iti cresti instantaneu puterea oaselor si capacitatea de a te recupera dupa un accident”.

Grija la medicamentatie

Unele medicamente pot creste riscul de a face osteoporoza. Dintre principalii vinovati fac parte anti-inflamatoarele corticosteroizi, cum ar fi Prednisonul, care cauzeaza subtierea oaselor. Antidepresivele cunoscute ca inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei si Metotrexatul sunt, de asemenea, asociate cu osteoporoza.

Prilosec si Prevacid (folosite pentru a trata refluxul acid) schimba echilibrul pH-ului in stomac, care poate afecta la randul sau absorbitia calciului. Dr. Strickland spune ca aceasta este, de obicei, o problema care apare la utilizarea pe termen lung (adica mai mult de sapte ani) a acestor medicamente.

Alcool in limite

Consumul de pana la doua pahare pe zi pentru barbati si unul in cazul femeilor, poate ajuta chiar la prevenirea fracturilor. Depasirea, zi de zi, a acestei cantitati pe de o parte reduce absorbtia de calciu, pe de alta epuizeaza rezervele deja existente si, in plus, reduce nivelul de hormoni precum estrogenul, important pentru generarea osului. Dupa cum spuneam mai sus, excesul de alcool duce la cresterea riscului de caderi si loviri, in consecinta creste riscul de fracturi.

Aportul de calciu

Adultii au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu zilnic, conform Institutului National de Sanatate al SUA. Iar recomandarea pentru femeile de peste 50 de ani si barbatii de peste 70 de ani ajunge pana la 1.200 de miligrame.

Majoritatea oamenilor, cu posibila exceptie a adolescentelor si a persoanele in varsta, obtin suficient calciu din dieta, potrivit unui raport al Institutului american de Medicina din 2010. Cei care au carente, pot apela la suplimente care sunt sigure atata timp cat se respecta doza recomandata si sunt luate impreuna cu vitamina D. De ce este importanta doza optima? Prea mult calciu poate creste riscul formarii de pietre la rinichi sau poate duce la alte probleme.

Vitamina D

Aceasta ajuta corpul sa absoarba, sa retina si sa foloseasca aportul de calciu. Lumina soarelui declanseaza producerea vitaminei D in organism, iar surse alimentare de vitamina D includ alimentele fortificate, cum ar fi laptele, sucul de portocale si cerealele pentru micul dejun.

In general, este greu de obtinut prea multa vitamina D, cu exceptia exagerarii cu suplimente, iar in asemenea caz pot fi afectati rinichii sau inima. Doza recomandata este de 600 de unitati internationale (UI) de zi pentru adulti si 800 UI pentru persoanele peste 70 de ani.

Bifosfonati pe cale orala

Bifosfonatii sunt medicamentele cele mai utilizate in tratarea osteoporozei, si includ Alendronatul, Risedronatul si Etidronatul. Aceste medicamente sunt destinate sa previna fracturile la nivelul coloanei vertebrale, soldurilor si incheieturilor, in randul persoanelor cu pierderea de masa osoasa anormala. Apelati la ele doar cu recomandarea medicului, mai ales ca aceste pastile trebuie luate pe stomacul gol, desi pot provoca arsuri la stomac si pot deranja stomacul. Abia dupa 30 pana la 60 de minute dupa administrare, in functie de medicament, pacientul poate manca.

Terapie cu hormoni

Femeile ar putea avea mereu oase puternice daca nu s-ar lovi de menopauza, considera dr. Strickland. Daca tratamentul cu hormoni (de obicei estrogen, luat ca atare sau in asociere cu progesteron) ar fi privit strict prin prisma rezistentei osoase, adauga ea, toata lumea l-ar urma. Totusi, trebuie privit in totalitatea sa. Astfel, terapia hormonala este rareori prescrisa unei femeile cu exceptia cazului in care nu poate lua alte medicamente, deoarece aceasta poate creste riscul aparitiei cancerului de san si a bolilor de inima.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *