Realizarea unui lucrari de licenta consideratii si informatii
Realizarea unui proiect de diploma la comanda clientului este un lucru foarte important care presupune la randul sau mai multe etape ce vor trebui parcurse. Mai intai, trebuie sa se procedeze la asigurarea unei concordante intre structura preliminara si baza documentara si sa se faca corectiile si modificarile necesare.
Urmeaza etapa de delimitare si realizare a textului ce va fi inclus in lucrarea de licenta, pe capitole, subcapitole, studii de caz, concluzii, anexe, reprezentari grafice, imagini, bibliografie. Nu sunt o reteta unicat in redactarea unui text, acest se impun cateva aspecte care pun la dispozitie lucrarii consistenta si relevanta:
-claritate,
-inlantuirea logica a ideilor,
-modul de abordare cu un ochi critic al problemei prezentate-cat mai original,
-respectarea normelor gramatice si a celor ortografice si de punctuatie.
Ideile, opiniile, afirmatiile din textul lucrari de dizertatie trebuie sa se bazeze pe bibliografia consultata si pe propriile analize. Este de preferat sa se faca distinctia intre rezultatelprecedente si cele ale absolventului, sa se poata depista odata cu usurinta contributia adusa in campul cercetarilor ce tin de planul economic prin proiectul asumat.
Un aspect deosebit de important consta in respectarea dreptului de autor reglementat prin legislatia internationala, europeana si nationala. In activitatea de redactare a lucrarii, in literatura de specialitate s-a impus formula EARS care inseamna Elimina Adauga Reorganizeaza Substituie. Aceasta ar semnifica o adaptare permanenta a textului in functiei de documentatia pusa la dispozitie, evolutia cercetarilor in domeniu, ceea ce cere coordonatorului stiintific, exigentele si importanta temei si tot asa inainte. Eliminarea este obligatorie atunci cand informatiile despre subiect este in plus si/sau se suprapun si sunt deja extrem de cunoscute. Adaugarile sunt necesare numai pentru argumentarea opiniilor exprimate si punerea in evidenta textului si a rezultatelor.
Reorganizarea poate fi o activitate necesara spre finalul lucrarii impreuna cu scopul stabilirii structurii finale, in functie de date si informatiile prezentate, de succesiunea logica a discursului stiintific. Substituirea nu inseamna eliminarea sau inlocuirea unor texte cu altele, ci mai degraba identificarea informatilor si argumentelor care sustin cercetarea si renuntarea la cele de prisos sau la cele arhicunoscute si mai putin necesare in construirea textului pentru realizarea unnei lucrari de dizertatie bine facuta.
Unele proiecte de dizertatie au un caracter teoretic mai accentuat, iar altele pur aplicativ in functie de tema vorbita se pot insera in cuprinsul acesteia studii de caz. Alteori lucrarea insasi este un singur studiu de caz. Indiferent de de aceste cazuri, studiile de caz sunt necesare, obligatorii si utile in pregatirea stiintifica. Numai pentru punerea in evidenta a acestora puteti folosi in cuprinsul proiectului de licenta casetarea informatilor prezentate.
Un text pentru o lucrare de licenta, poate fi ilustrat cu tabele, grafice, poze etc. Folosirea tabelelor si graficelor poate fi mai mult decat obligatorie, cauza faptului ca acestea exprima evolutiile in timp a unor tendinte economice si sunt mai mult ca obligatorii numai pentru cercetarile economice. Pentru o mai buna operativitate, in structura sau cuprinsul lucrarii poate aparea o sectiune numita Lista tabelelor, graficelor si imaginilor.
Citeste despre lucrari de licenta cum se pot procura.