Diverse

Ia – prezentare

Recomanda informatia!

Pentru cei ce nu stiu ce este ia, ei bine, aceasta este o bluza componenta a costumului traditional romanesc feminin. Ia romaneasca este realizata din in, bumbac sau matase. Ia poate fi simpla, facuta dintr-un singur material, fara prea multe broderii, dar cele mai multe ii sunt de fapt bluze destul de incarcate.

Prin ce se remarca ia fata de alte bluze?

-Este diferita de alte bluze in primul rand datorita faptului ca este lucrata manual. Pe langa faptul ca este lucrata manual, de multe ori pentru a finaliza o ie, aceasta trece prin mana a 3 femei mestesugarese;

-Ia romaneasca se remarca si prin elementele sale specifice: umarul, incretul, altita, raurile, cheitele;

-Ia se aseamana mult cu o camasa, dar este o camasa ce poate fi purtata atat intr-o tinuta eleganta, cat si cu o tinuta lejera.

In ziua de astazi ia a devenit foarte populara printre femeile moderne. Nu ma refer la faptul ca multe doamne au inceput sa poarte costume traditionale romanesti, ci la faptul ca multe femei gasesc ia a fi o haina eleganta, moderna, de calitate, ce poate fi asortata in diferite feluuri cu multe alte articole vestimentare. Si ce e drept, ia este o bluza rara si frumoasa care impresioneaza placut orice privire.

Ia a inceput sa apara si pe copertile marilor reviste internationale de moda. Adela a aparut pe coperta revistei Vogue purtand o ie creata de designerul american Tom Ford. Insa chiar daca Adela a purtat o ie realizata de Tom Ford, designerul american a recunoscut ca nu s-a inspirat in realizarea bluzei din traditia romaneasca, ci din creatiile lui Yves Saint Laurent.

Este putin dificil sa spunem ca bluzele realizate din in, borangic sau bumbac care seamana cu ia romaneasca sunt de fapt si creatii romanesti sau creatii inspirate din portul traditional romanesc. Lumea modei este asa de diversa incat multi designeri straini au inventat bluze care seamana cu portul romanesc, cu toate acestea fara a face nici o referire la portul romanesc.

Puteti afla mai multe infromatii despre ia romaneasca si gasiti recomandari de magazine care vand astfel de vestimentatii accesand acest site.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *