Cand au aparut primele icoane pe sticla
Primele icoane pe sticla dateaza inca din secolul al XV-lea, cand literatii, folosofii si alti oameni de cultura practicau aceasta arta populara preluata de romanii din Transilvania incepand cu secolul al XVIII-lea.
Reprezentarile religioase redate pe icoane pe sticla au inceput sa se extinda inca din timpul Imperiului Bizantin, fiind purtate in Europa de artisti si reprezentanti ai culturii in tari precum Germania, Austria, Italia si alte state central europene.
Locuitorii Transilvaniei au preluat si ei acest mestesug in cursul secolelor XVII-XVIII. In prezent, pictura de icoane pe sticla este considerata o arta populara, cu elemente orientale si occidentale care reflecta originea complexa a acestor picturi.
Icoanele pe sticla in urma cu trei secole
Imediat ce au patruns pe pamantul romanesc, icoanele pe sticla si-au castigat un loc de cinste atat in casele taranilor, cat si in lacasurile de cult. Desi oamenii nu erau educati, pastrau icoanele pe sticla ca pe un obiect sacru.
Imaginile pictate ii infatisau pe Maica Domnului si Punctul, Sfanta Treime, Iisus Hristos si pe alti sfinti protectori (Sfantul Nicolae, Sfantul Ilie, Sfantul Gheorghe, Sfantul Dumitru, Sfantul Haralambie), avand rolul de a proteja familia, pamantul, recolta, pastoritul si sanatatea membrilor familiei.
Icoanele pe sticla transilvanene inglobeaza elemente pestrite, provenite din culturile in care au luat nastere la origine: central-europeana si rasariteana (Muntele Athos).
Pictura veche de icoane pe sticla
Daca tehnica picturii de icoane ortodoxe pe sticla a cunoscut o modernizare fireasca pana in prezent, cu trei secole in urma arata diferit. Se foloseau vopseluri preparate manual, cu pigmenti extrasi din plante (in special in). Rezistenta picturii si prevenirea exfolierii stratului pictural se facea printr-o degresare laborioasa a sticlei.
Artistii iconari alegeau bucati de sticla nefolosite, cu defecte, astfel incat sa se obtina efecte speciale prin modul in care lumina se reflecta prin bulele de aer.