Sanatate-Medicina

Cum sa previi iritatia ochilor si roseata

Recomanda informatia!

Ochii iritati si rosii sunt o problema cu adevarat deranjanta deoarece, in primul rand, provoaca disconfort. Acestia pot fi insotiti de lacrimare, mancarimi, umflaturi si, uneori, pot marca prezenta unor afectiuni mai serioase. De aceea, este important sa stii ce poti face pentru a evita acest fenomen si cand ar trebui sa mergi la un control. Astfel, vei avea mai multa grija de vederea ta si ochii tai vor fi protejati.

Cauzele iritatiei ochilor si a rosetii

De multe ori, un ochi rosu si umflat poate fi rezultatul expunerii la anumiti factori de mediu. Agentii externi precum praf, polen, fum de tigara sau razele soarelui pot provoca o reactie inflamatorie in ochi, producand simptome precum roseata si mancarime. Utilizarea prelungita a ecranelor digitale este un alt factor major care contribuie la iritarea ochilor. Multe persoane petrec ore in sir in fata calculatorului, a telefonului mobil sau a tabletei, ceea ce poate duce la oboseala oculara si, in cele din urma, la iritatia ochilor.

Ochii sunt supusi la un efort major si atunci cand apar problemele de vedere. Daca ai nevoie de ochelari si nu ii porti, te poti confrunta si cu roseata in zona oculara. Fenomenul poate fi si un raspuns la purtarea necorespunzatoare a lentilelor de contact. Insa, pot fi implicate si anumite afectiuni oculare mai mult sau mai putin grave: conjunctivita, glaucomul, keratita.

Cand este indicat sa mergi la un control?

Atunci cand observi ca ai in mod constant ochii rosii si esti deranjat de o senzatie de iritatie, ar putea fi semnul ca ai nevoie de un control. De multe ori, poate fi o problema minora, insa exista oricand riscul sa te confrunti cu o afectiune mai serioasa. Daca ai un istoric familial de boli oculare sau suferi de afectiuni cronice asociate si cu o afectare frecventa a vederii (diabet, hipertensiune arteriala), nu ezita sa iti faci un control la ochi.

Poti merge, in prima faza, la un optometrist, care iti poate spune daca ai nevoie de ochelari. Acesta iti poate sugera si folosirea picaturilor de ochi. Daca depisteaza alte probleme sau considera ca ai nevoie de un alt tip de tratament, optometristul iti poate recomanda sa discuti cu un oftalmolog sau cu un alt specialist.

Sfaturi de prevenire a iritatiei oculare

Poti preveni aparitia ochilor rosii si iritati avand mai multa grija la ingrijirea acestora. Vizitele periodice la optometrist sunt importante pentru a depista defectele de vedere si a afla daca ai nevoie de ochelari. Acestia sau lentilele de contact cu dioptrii te vor ajuta sa previi suprasolicitarea ochilor. Ai grija sa folosesti lentilele conform indicatiilor specialistului, sa nu le porti mai mult decat este recomandat, sa le dezinfectezi dupa fiecare purtare si sa ai mainile curate atunci cand ti le pui.

Nu uita ca si expunerea excesiva la ecranele digitale este nociva. Acest lucru este datorat luminii albastre, care oboseste ochii si poate creste riscul de aparitie a unor probleme mai serioase. Asadar, ar trebui sa porti ochelari de protectie cu lentile dotate cu un filtru special impotriva acestui tip de lumina. Un efect poate si mai nociv este cauzat de catre radiatiile ultraviolete, asa ca ar trebui sa porti mereu si ochelari de soare cu protectie UV. Astfel, te vei putea proteja atat de razele soarelui, cat si de alti factori de mediu ce pot irita ochii.

Pentru a preveni roseata si ochii iritati, asigura-te ca acestia sunt protejati si ca respecti toate regulile de igiena. Este important si sa urmezi un tratament cu ochelari de vedere daca este necesar, asa ca nu ezita sa mergi in mod regulat la optometrist pentru a-ti verifica dioptriile si a descoperi care este starea vederii tale.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *