Diverse

Cum poti folosi un multimetru pentru a masura rezistenta

Recomanda informatia!

Un multimetru este un dispozitiv electronic de testare care permite masurarea voltilor, curentului si rezistentei. Rezistenta este masurata in ohmi, kiloohmi (mii de ohmi) si megaohmi (milioane de ohmi). Multimetrul contine un cadran care poate fi setat pentru a masura oricare dintre aceste valori, iar aparatul va afisa numarul de ohmi cu exactitate daca este setat cadranul la denumirea corecta pe aparat. Stiind modul in care sunt afisate cifrele pe ecran veti putea afla exact numarul de ohmi pe care dispozitivul masurat il are.

In primul rand, trebuie sa analizati dispozitivul a carui rezistenta doriti sa masurati. Daca este posibil, uitati-va la schema electronica a unitatii pentru a determina valoarea totala, a rezistentei, pe care componenta ar trebui sa o afiseze atunci cand este masurata.

Setati multimetru pentru a masura „200 de ohmi” pe cadran, daca valoarea componentei este mai mica de 200 de ohmi. Atingeti sondele de firele componentei, cate una pe fiecare parte si uitati-va la ecran. Cand este setat pe „ohmi”, cifrele din stanga virgulei vor fi tot ohmi. Cifrele din dreapta vor fi zecimi ale intregului. In cazul in care masurati o componenta cu 150 si ½ ohmi, multimetrul va afisa 150.5 ohmi.

Setati multimetrul la „2K” (1 kiloohm) pe cadran, in cazul in care componenta pe care doriti sa o masurati are intre 1000 ohmi si 2000 de ohmi. Cifra din stanga punctului reprezinta totalul in mii de ohmi, in timp ce cifra din dreapta punctului reprezinta sute de ohmi. A doua cifra zecimala din dreapta reprezinta zeci de ohmi, iar a treia un singur ohm. De exemplu, daca multimetru citeste 1.720 in timp ce este setat pentru a masura mii de ohmi, cadranul va afisa 1,720, adica o mie sapte sute douazeci.

Setati multimetru la „20K” (douazeci de mii de ohmi), in cazul in care componenta se incadreaza intre 2K (doua mii) si 20K (douazeci de mii). Acest lucru va va asigura ca cifrele din stanga punctului vor fi intregi de zecimi de ohmi. Prima cifra va indica sute de ohmi, iar cea de-a doua din dreapta zeci de ohmi. De exemplu, in cazul in care multimetrul va afisa 12.75 de ohmi, cand este setat la 20K, asta inseamna 12.750 de ohmi.

Setati multimetru pentru a masura pana la 200K (doua sute de mii de ohmi), in cazul in care componenta se incadreaza intre 20.000 si 200.000 de ohmi. Primele doua cifre din stanga punctului vor indica zeci de mii de ohmi, in timp ce cea de-a treia cifra din stanga punctului va indica sute de mii de ohmi. Prima cifra din dreapta punctului va reprezenta sute de ohmi, cea de-a doua cifra din dreapta va reprezenta zeci de ohmi, iar cea de-a treia un singur ohm. Astfel, in cazul in care multimetru citeste 132.750, acest lucru inseamna ca ceea ce ati masurat are 132,750 de ohmi.

Setati multimetrul la „2M” (doua milioane de ohmi), in cazul in care componenta are intre 200.000 si 2 milioane de ohmi. Prima cifra din stanga punctului va indica milioane de ohmi, Prima cifra din dreapta punctului va indica sute de mii de ohmi. Cea de-a doua cifra din dreapta punctului va indica sute de ohmi, iar cea de-a treia va indica zeci de ohmi. Daca multimetru va afisa 1.750 atunci cand este setat la 2M, asta inseamna o valoare de 1 milion sapte sute cincizeci de mii de ohmi.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *