Cazare si relaxare in statiunea Baile Felix
1. Statiunea balneara Baile Felix
La o distanta de doar 8 km de Oradea pe drumul spre Beius, localitatea Baile Felix se mandreste cu o infrastructura de cazare si tratament care o plaseaza direct pe primul loc in randul statiunilor balneoclimaterice romanesti. Bogatia sa naturala primara sunt apele termale care izvorasc din pamant si sunt integrate in stranduri, piscine si baze medicale. In general acestea au in jur de 35-50 de grade Celsius si sunt constante pe tot parcursul anului. Au fost initial descoperite inca din perioada ocupatiei romane dar exploatarea lor turistica a inceput abia prin secolul al 18-lea, de atunci construindu-se numeroase hoteluri, pensiuni si alte unitati HoReCa, care au propulsat Felixul (impreuna cu 1 Mai) pe locul doi caa numai de locuri de cazare, dupa litoral.
Evident, proprietatile terapeutice ale apelor termale sunt cunoscute inca din evul mediu. Legenda spune ca numele statiunii se trage chiar din acea perioada si i-a apartinut unui calugar din Sanmartin, care a folosit pentru prima data ape de aici pentru a trata diferite afectiuni. 700 de ani mai tarziu, sunt remarcate primele asezari omenesti care incep sa se formeze in jurul acestor izvoare, sub numele “Baile lui Felix”.
Un avantaj urias al acestei statiuni este caracterul sau permanent. Turistii vin tot anul pentru a se bucura de bai, indiferent de anotimp sau de temperatura de afara. Cu toate acestea doar vara este cu adevarat plin, aglomerandu-se destul de mult. Altitudinea joasa si clima blanda a dealurilor de Vest cu o amplitudine termica scazuta, dar si bazinele fierbinti deschise pe tot parcursul anului, atrag turisti de toate varstele si nationalitatile. O multime de hoteluri si-au deschis propriile lor bazine private, insa cele mai mari sunt in continuare, Strandul Baile Felix (peste 4 km patrati) si Apollo (ceva mai fierbinte si partial acoperit). La cativa kilometri, se gaseste strandul 1 Mai care a fost primul strand cu valuri din Romania. Peisajul este inbogatit de un lac cu nuferi (in care se gasesc 3 specii de lotus protejate prin lege) si de paduri bogate de foioase. In apropiere exista si cateva lacasuri de cult deosebit de frumoase, cladiri istorice impunatoare si bineinteles, orasul Oradea, cu farmecul sau cochet.
2. Programe seniori si pachete speciale pentru tratamente complexe
In ceea ce priveste unitatile de cazare Felix, majoritatea dateaza din perioada comunista si au fost renovate sau reconstruite dupa revolutie. Din dotarile acestora putem enumera: parcare, restaurant si club in incinta sau in apropiere, terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, sali de gimnastica terapeutica, baze de tratament, piscina, sali de conferinte. Camerele au in dotare televizor cu cablu, dus sau cada, telefon, seif si minibar. Majoritatea se incadreaza la 2 si 3 stele.
Pentru seniori pachetele constau in vouchere de cazare pe 7 sau 11 zile si bilete de tratament. Acestia se prezinta la sosirea in hotel la medicul de garda pentru o consultatie de evaluare a starii de sanatate, avand asupra lor cuponul de pensie si trimiterea din partea medicului de familie. Tarifele difera in functie de timpul petrecut si de hotelul ales. La hotel Padis**, de exemplu, un pachet pe 11 zile cu mic dejun, cazare si tratament costa 616 lei/persoana, iar daca se opteaza pentru pensiune completa pretul se ridica undeva la 1000 de lei.