Romania risca sa fie amendata din cauza deseurilor cu mercur
Potrivit Recolamp, Comisia Europeana poate sa declanseze procedura de infringement si sa amendeze cu sume enorme statul roman din cauza unui fapt extrem de simplu. Romanii inca nu recicleaza la nivelul mediu al Uniunii Europene becurile care contin mercur.
Mai exact, anual romanii arunca milioane de becuri care contin mercur in proportii variabile. Desi un echipament de iluminat poate contine intre 0,3 si 0,5 miligrame pulbere de mercur, aparent, aceasta cantitate insignifianta, acumulata de la milioanele de echipamente si deseuri se acumuleaza in sol si polueaza pana freatica.
Recolamp se lupta de 10 ani cu legislatia si cu mentalitatea autoritatilor si, in ciuda tuturor barierelor de comunicare a reusit sa colecteze in aceasta perioada aproape 4.000 de tone de becuri si alte echipamente de iluminat, echivalentul a zece blocuri cu patru etaje.
“Pana in 2021, Recolamp alaturi de ceilalti parteneri vrea sa managerieze colectarea si tratarea a minimum 65% din deseurile de echipamente electrice. Este o cifra intrazneata, dar cu ajutorul ONG-urilor care ne ajuta si a mass-mediei online si offline speram sa reusim sa tragem un semnal de alarma.
Ca sa intelegeti complexitatea fenomenului, o sa dau exemplu o cifra din 2014, de exemplu cand au intrat in Romania aproape 7 milioane de unitati de echipament de iluminat. Vorbim de echipamente care contin mercur.
Din aceasta cantitate de aproape 1200 de tone am reusit sa reciclam aproape 480 de tone. Si problema este ca mai sunt echipamente de iluminat in piata care nu stim ce se va intampla cu ele.
Lumea trebuie sa constientizeze ca sunt deseuri extrem de periculoase pentru mediu din cauza continutului de mercur’’, a explicat un reprezentant Recolamp.
Recolamp este singura organizatie specializata in gestionarea deseurilor din surse de lumina, autorizata de Ministerul Mediului si Padurilor si alte institutii afiliate. Recolamp ofera un serviciu cheie in procesul de reciclare,consultanta tehnica si legislativa, companiilor interesate de gestionarea deseurilor provenite din surse de lumina. Ofera acestora gratuit cutii pentru colectarea deseurilor si, de asemenea, ofera gratuit procesarea acestor deseuri.
Practic orice operator economic interesat de mediu poate apela Recolamp pentru a i se furniza cutii speciale iar reprezentantii Recolamp vin periodic sa colecteze deseurile. Nu mai arunca becul la gunoi, recicleaza si tu responsabil!