Care este castigul la un credit Prima Casa

Recomanda informatia!

Mare parte dintre noi avem un credit sau mai multe, la una sau mai multe banci, si de regula aceste credite au fost luate in valuta, euro sau franci elvetieni.

Astfel, ca in fiecare luna, deoarece salariul sau venitul este in moneda nationala, trebuie sa mergem la banca pentru a efectua un schimb valutar, cumparam euro sau franci si vindem lei. Cotatiile afisate de catre casele de schimb bancare difera foarte mult, pot exista diferente de aproape 10 bani intre cel mai bun curs valutar si banca cu cel mai dezavantajos curs de schimb.

Ca si exemplu, in cazul francului elvetian cel mai bun curs de schimb bancar la vanzare de catre banca si cumparare de catre clienti era de 3.758 lei/franc, in timp ce cursul de schimb cel mai dezavantajos era de 3.8422 lei/franc. Diferenta dintre cele cotatii este de peste 2 procente. Daca am efectua in fiecare luna schimbul valutar cel mai putin convenabil, suma de rambursat la un credit Prima Casa ar creste asadar cu peste 2 procente, si daca atunci cand ne-am imprumutat am ales cea mai mica dobanda, la final este posibil sa platim cel mai mare cost, iar un credit cu o dobanda DAE de 6 procente se transforma rapid in aproape 9 procente.
La aceste calcule am exclus diferenta dintre curs valutar BNR de referinta si cursul la care vinde banca acea moneda. In cazul francului elvetian si al monedei europene acesta este de aproximativ 4 bani, luand in considerare referinta de vineri 22 iunie 2012 de 4.4655 lei la euro si de 3.7183 lei/franc, iar cel mai bun curs pentru cumparare euro de la banca era de 4.49 lei/euro.
Asadar, pentru plati mai putin la imprumutul care a devenit mult mai scump dupa ce atat euro dar in special francul elvetian sau apreciat exponential fata de moneda nationala, trebuie sa verificam de fiecare data care este cel mai bun curs valutar.

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *