Pe scurt despre Gura Humorului

Recomanda informatia!

Gura Humorului, care in vremuri indepartate purta denumirea Gura Homorului, este un oras din judetul Suceava, in nordul Romaniei, asezat in zona istorica numita Bucovina de sud. Populatia orasului este de 15 656 de locuitori, fiind cunoscut ca o statiune turistica.

Gura Humorului se afla la o altitudine de 470 metri, suprafata fiind de 609 kmp, avand o forma de relief muntoasa. Orasul-statiune turistica se afla la o departare de 35 km de municipiul Suceava, la 45 km de Campulung Modovenesc si la 120 km ddistanta de Bistrita. Reteaua hidrologica in Gura Humorului cuprinde raul Moldova si paraurile Humor si Voronet.

Din punct de vedere istoric, Gura Humorului a avut prima atestare documentara ca localitate la 26 februarie 1490, printr-un act emis de catra Stefan cel Mare. Domnitorul Moldoviei a ctitorit o asezare manastireasca a carei renume a ajuns mai departe de granitele tarii datorita picturii exterioare ce a rezistat veacuri bune si pana in zilele noastre. Asezarea se numeste Manastirea Voronet si e celebra in intreaga lume datorita “albastrului de Voronet”, nuanta ce niciodata nu i s-a putut afla compozitia chimica exacta.

In ultima perioada, in Gura Humorului s-au realizat diferite lucrari de schimbare a statiunii turistice, astfel, imaginea orasului a fost schimbata radical, redevenind o zona de interes maxim pentru turisti. S-a realizat o partie de schi, cu o lungime de 1 350 metri, avand in dotare si un telescaun si o instalatie de produs zapada. Partia este dotata si cu nocturna, dar si cu existenta de locuri de parcare in numar ridicat.

Prognoza meteo: Clima este una temperat continentala. Temperatura medie anuala este de +7 grade celsius. Vremea in Gura Humorului atinge minime de -4 grade C pana la – 30 grade C in ianuarie, iar maximile de +30 grade C in luna iulie. Precipitatii: cantitatea medie anuala de precipitatii este de 700-900 mm, cele mai abudente fiind vara si cele mai scazute toamna si iarna.

In 2005 prin Hotararea de Guvern nr 114/2005 orasul Gura Humorului a fost atestata drept statiune turistica de interes national. Tot in 2005 a inceput derularea unui program cu fonduri europene nerambursabile prin Phare de aproximativ 9 milioane de euro, iar din acest moment incepe schimbarea imaginii orasului.

Prin implementarea proiectului “Pârtie de schi, Orientare Turisticã, Parc Lunca Moldovei, Agrement, Sport” in Gura Humorului s-au amenjajat o partie de schi cu o lungime de 1350 m, telescaun si instalatie de produs zapada. in 2010 a fost instalata si nocturna pe toata lungimea partiei, si o parcare la baza partiei cu o capacitate de pana la 360 de autoturisme si 10 autocare.

Pentru divertimsent si relaxare, in zona de agrement Arinis a fost construita o piscina de dimensiunei olimpice cu un bazin de inot destinat copiilor si 8 terenuri de sport dotate cu nocturna si un patinoar artificial. Pentru cei care iubesc natura si vor sa campeze, aveti posibilitatea intr-un loc amenajat cu toate utilitatile pentru rulote.

 

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *