Parchet stratificat versus parchet traditional
In ultimii 15 – 20 de ani, tipul de parchet stratificat a luat locul celui traditional, din lemn masiv, castigand peste 80% din piata pardoselilor din lemn.
Succesul lui fulminant se datoreaza unei serii de avantaje care il fac nu doar mult mai economic, dar, de asemenea, mai rezistent. Cunoasterea diferentelor dintre aceste doua tipuri de podele din lemn, de multe ori nu intotdeauna foarte clare pentru consumatorul final, este primul pas pentru a intelege istoria si evolutia parchetului multistratificat si avantajele sale reale, dar si caracteristicile tehnice, gratie carora a devenit cea mai buna solutie pentru multi care aleg o podea de lemn.
Rezumat:
Parchet stratificat – mod de alcatuire
Podelele din lemn traditionale sunt compuse exclusiv dintr-un strat de lemn masiv, in general gros de 10-22 mm. Caracteristica principala este reprezentata de faptul ca suprafata poate fi slefuita de mai multe ori, odata la un numar de ani, iar prin aceasta reconditionare ii poate fi redat absolut intact aspectul initial.
Tipul de parchet stratificat este compus din doua sau trei straturi de lemn, lipite impreuna pentru a forma o singura piesa. Stratul superior are o grosime care variaza in general intre 2,5 si 4 mm, format din lemn de calitate superioara, cu o rezistenta ridicata la uzura, iar printre esentele cel mai des folosite pot fi amintite stejarul, fagul, zada, ciresul, nucul sau specii exotice ca wenge, Doussie, Teak, mahon sau altele.
Avantajele unui parchet stratificat
Principalul avantaj legat de parchetul multistratificat comparativ cu cel traditional este stabilitatea primului. Datorita variatiilor normale de temperatura si umiditate ale mediului, scandurile podelei sunt supuse unei curburi normale care poate provoca fisuri sau „deformare”. Aceste modificari dimensionale sunt mult mai accentuate la lemnul masiv, fata de placile din mai multe straturi, care, prin prezenta stratului de baza, contracareaza aceste miscari reducand modificarile pe care podeaua le-ar putea suferi.
Stabilitatea aceasta permite crearea lamelelor de dimensiuni mai mari, atat in latime cat si in lungime, ceea ce ar fi fost de neconceput in versiunea traditionala.
Instalarea parchetului traditional poate fi facuta prin lipire sau cu cuie. De multe ori, operatiunile de prelucrare si finisare a suprafetei au loc dupa ce s-a creat o anumita stabilitate. Acest lucru duce la o lunga perioada de asteptare inainte ca podeaua sa poata fi folosita, ceea ce reprezinta un anumit disconfort.
Instalarea unui parchet stratificat
Tipul de parchet stratificat poate fi instalat prin lipire sau pur si simplu flotant, fara utilizarea de adezivi. In general, lamelele sunt pre-finisate, iar acest lucru inseamna ca suprafata lor a fost deja prelucrata si tratata, prin urmare, dupa instalare nu necesita nici o perioada de asteptare, fiind accesibil imediat locatarilor.
Montarea lui, indiferent daca se face prin lipire sau flotant, este extrem de usoara si mai rapida decat tehnicile de instalare necesare pentru parchetul traditional. Acest lucru duce la
reduceri substantiale de costuri ale manoperei.www.Decolandia.ro
Deoarece in fabricarea lui se foloseste lemn fin doar pentru stratul superior, iar pentru cele inferioare sunt folosite specii lemnoase cu o crestere rapida, acest tip de pardoseala este cea mai buna solutie pentru protectia padurilor.