Casa-Gradina

Cateva sfaturi pentru curatarea covoarelor si a mochetelor.

Recomanda informatia!

In cele ce urmeaza, va voi prezenta cateva modalitati de spalare, curatare si aspirare a mochetelor si covoarelor.

Prima etapa inainte de curatarea covorului, se aspira foarte bine praful.Este indicat sa nu se bata covorul sau mocheta cu un bat sau cu o bucata de teava, deoarece acestea il pot deteriora.

Intodeauna cand covorul se aspira, se va ridica de la un capat cu mana stanga, iar cu mana dreapta se va folosi aspiratorul.Atunci cand covorul este ridicat de pe podea, se poate aspira mai bine praful din el.Dupa ce covorul a fost bine aspirat sau batut, se va peria bine.

Inainte de a sampona covorul cu solutii speciale de curatat, se vor trata mai intai petele.Pentru aceasta este recomancpdabila folosirea unui detergent de vase sau a unui detergent lichid, care nu contine clor sau alte componente ce pot decolora sau favoriza amestecarea culorilor fibrelor.Se pun cateva picaturi de detergent pe pata dupa care se freaca cu o perie moale.Se lasa detergentul sa actioneze circa zece minute, apoi se sterge prin tamponare cu o carpa alba umezita in apa rece, si stoarsa bine.

Nu se vor folosi niciodata carpe colorate, deoarece culorile din acestea pot iesi si pata covorul.

Un agent de curatare covoare si mochete cu rezultate remarcabile, poate fi albusul cu ou, acesta se bate, se inmoaie o carpa in el si se freaca pata usor de la margini spre interior, dupa care se clateste tamponand usor zona cu o carpa umezita in apa rece.

Petele de cerneala sau pix se vor scoate tamponand zona cu alcool sanitar, se va schimba tamponul pana ce pata va disparea, se va sterge apoi cu o carpa alba si uscata.

Samponarea covorului se poate face direct pe podea sau afara pe batatorul de covoare.

Inainte de de a folosi un produs nou pe covor este bine sa faceti un test, pentru a evita astfel decolorarea sau amestecarea culorilor.In acest scop, se va aplica putina solutie pe o portiune mica din covor, pe un colt, se va lasa sa actioneze atat timp cat scrie in modul de utilizare  al produsului, si numai in cazul in care nu exista modificari de culoare se poate intinde solutia de curatat sau samponul pe toata suprafata covorului sau a mochetei.De obicei solutiile pentru covoare si machete se aplica sub forma unei spume semiuscate, care dupa uscare se cristalizeaza, poate  fi stransa foarte usor cu aspiratorul sau se poate scutura pur si simplu.

Daca este vorba de un covor sau o mocheta foarte murdara, sau unele mai groase de 3-4 cm grosime este bine ca spuma sa se aplice o data de-a lungul si odata de-a latul covorului.Aplicarea se face cu dispositive speciale pentru samponare, cu aspiratoare care au aceste functii sau, in lipsa acestora, cu o perie moale ori cu o bucata de perdea.Se lasa solutia sa actioneze atat cat este indicat pe ambalajul produsului.Chiar daca ea ea se va cristaliza sau se va usca intr-un timp mult mai scurt, va continua sa curete fibrele.

Spalatul covoarelor persane cu apa si detergent, cu perii aspre, nu este recomandata deoarece le deterioreza si le diminueaza mult durata de utilizare.

Pentru intretinearea covoarelor si a mochetelor, acestea  se vor sterge periodic cu o carpa sau o perie moale, inmuiata in apa cu otet alimentar sau apa cu ammoniac (3-4  linguri la un litru de apa).Se inmoaie peria in solutie, se scutura bine de surplusul de apa dupa care covorul se freaca cu miscari circulare, pe portiuni mici.Dupa ce s-a curat o portiune, se strege cu o carpa uscata, ca sa se absoarba murdaria, apoi se contiunua curatirea cu o alta portiune, pana se curata tot covorul.Se lasa sa se zvante bine, fara a calca pe el in acest timp.

alta metoda metoda clasica folosita, cu rezultate foarte bune, este curatarea covorului sau mochetei cu varza alba cruda.Dupa ce covorul a fost bine aspirat sau batut, se freaca bine cu sferturi sau jumatati de varza alba.De fiecare data cand varza se murdareste, se taie cu cutitul si se continua curatarea.

Pe timpul iernii, cand afara este zapada din abundenta, se scoate covorul sau mocheta, se intinde pe zapada si se bate bine cu batatorul.Se muta covorul din loc in loc, se intoarce de pe o parte pe alta, si se bate pane ce zapada ramane curata.

In cele de mai sus am incercat sa va prezint cateva metode eficinte de curatare a covoarelor sau a mochetelor.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *