Diverse

Ursitoarele. Cum ne stabilesc destinul si care sunt traditiile de care trebuie sa tii cont?

Recomanda informatia!

Ursitoarele au facut parte din traditiile romanesti din cele mai vechi tipuri. De-a lungul istoriei insa, perceptia despre ele s-a modificat constant. Astazi, ideea de ursitoare este perceputa mai mult drept o idee de spectacol, in care trei zane vin la botezul fiecarui copil si ii ursesc soarta.

Spectacolele de acest fel sunt din ce in ce mai frecvente, iar ursitoarele pot sa faca spectacole extrem de interesante (vezi link).

Pana la a angaja o echipa de ursitoare care sa ii incante pe invitatii la un botez, orice parinte trebuie sa stie cum au ajuns aceste 3 zane sa fie atat de apreciate si care sunt principalele superstitii in ceea ce le priveste.

Cum stabilesc ursitoarele destinul si ce altceva trebuie sa mai stii despre ele?

Potrivit credintei populare, exista 3 ursitoare bune: Intelepciunea, Norocul si Iubirea. De asemenea, exista si o ursitoare rea, care incearca sa impuna un destin cu intamplari nefericite. Se spune ca daca parintii respecta anumite reguli, ursitoarele bune reusesc sa castige lupta cu cea rea si ii aduc pruncului doar lucruri bune. Printre lucrurile pe care trebuie sa le faca parintii se numara:

  • Trebuie sa lase usa deschisa, in asa fel incat ursitoarele bune sa poata intra in casa si sa ii ofere copilului calitati cu care sa depaseasca momentele grele;
  • Trebuie sa fie asteptate cu bucate speciale, vin si tuica;
  • Trebuie sa doarma doar pe partea dreapta, in asa fel incat sa isi aminteasca ceea ce au visat in fiecare noapte.
  • Viitoarele mamici nu au voie sa rosteasca numele ursitoarelor si nu au voie sa le pandeasca pentru a afla cum i-au ursit copilului.

Evident, toate aceste traditii nu se mai respecta astazi, insa prezenta ursitoarelor este resimtita din plin la botez, unde trei zane bune imbracate in rochii foarte frumoase ii ofera bebelusului o multime de calitati si ii prezic un viitor stralucitor. Astazi, rolul parintilor este ceva mai simplu si se rezuma la a gasi cea mai buna echipa de ursitoare, care sa poata oferi un adevarat spectacol si sa ramana in memoria invitatior.

Printre lucrurile interesante care mai trebuie sa fie stiute despre ursitoare se numara si urmatoarele:

  • In functie de zona tarii, numarul ursitoarelor este diferit. Unii spun ca sunt trei, altii sapte, altii noua si altii doisprezece.
  • Se crede ca ursitoarele vin in camera copilului in prima sau a treia zi de la nastere, zile in care este bine sa fie asteptate cu bunatati;
  • Ora la care apar este 12, la miezul noptii si, asa cum am amintit, viitoarele mamici nu au voie sa le pandeasca, pentru a se asigura ca pruncul va avea viata lunga si plina de bucurii.
  • Visul mamei din noaptea in care vin ursitoarele este foarte important, deoarece se crede ca acesta se va indeplini.

 

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *