Reguli de circulatie pe distante rutiere in Europa
Europa inca se construieste, se dezvolta, fiecare tara participand in felul ei. Insa cand vorbim despre circulatie, fiecare tara din Europa are propriile reguli de conduita. Normele rutiere si regulile de siguranta rutiera difera de la o tara la alta in UE. Haideti sa aflam cateva lucruri despre acestea:
- Utilizarea centurilor de siguranta este obligatorie pentru toate vehiculele, inclusiv autocare si microbuze, in toate tarile UE.
- Autovehiculele / vehiculele grele si, daca este posibil, alte vehicule, trebuie sa fie dotate cu sisteme de siguranta adecvate pentru copii. In majoritatea tarilor UE este interzisa utilizarea unui telefon mobil in timp ce conduceti fara un kit hands-free.
- Nivelul de alcool din sange permis variaza: unele tari aplica o toleranta zero.
- Limitele de viteza variaza in functie de tipul de drum si vehicul, dar sunt aproape aceleasi pentru toate tarile: 48-50 km/h in localitate, intre 70-100 km/h pe drumurile nationale si intre 90-130 km/h pe autostrazi.
- Echipamentele de siguranta necesare pentru biciclisti si autovehicule nu sunt la fel peste tot.
- In unele tari, utilizarea farurilor in timpul zilei si / sau anvelopelor de iarna este obligatorie.
- Conducerea se face pe partea stanga in unele tari, precum Cipru, Irlanda, Malta si Regatul Unit.
UE a luat masuri de imbunatatire cu privire la siguranta rutiera, in special pentru combaterea infractiunilor rutiere comise intr-o alta tara a UE (cu exceptia Danemarcei, Regatului Unit si Irlandei, unde aceste reguli nu se aplica inca). Daca comiteti o incalcare a traficului in strainatate, veti primi amenda acasa prin posta!
In tarile europene, exista si reguli de conduita mai neobisnuite. De exemplu, daca intentionati sa traversati Portugalia, trebuie sa stiti ca este interzisa atasarea unei biciclete pe spatele masinii. Purtarea unei centuri de siguranta este obligatorie peste tot in Europa, dar numai in Italia se impune chiar si la animalele de companie!
De asemenea, un lucru poate amuzant si ciudat pentru noi, este faptul ca daca va simtiti in regula, este perfect legal sa fiti complet goi in spatele volanului, insa doar in Germania. In cele din urma, in Franta, este mai bine sa nu conduci in flip flops sau desculti, chiar daca nu este interzisa. Politia va poate verbaliza, judecand ca acest tip de comportament reprezinta un risc semnificativ.
Atunci cand plecati la drum, este bine sa cunoasteti toate detaliile legate de regulile de circulatie din tara de destinatie. Deoarece nu cunoasteti locurile, este de asemenea important si util sa folositi o aplicatie de distante rutiere Europa, ce va ajuta sa va deplasati pe drumul cel mai scurt, sa aflati numarul de kilometri si timpul de parcurs pana la destinatie.