Diverse

Istoria pantofilor cu toc din Atichitate in zilele noastre

Recomanda informatia!

Pantofii cu toc sunt purtati (aproape) zilnic de majoritatea femeilor din lume. Insa acest accesoriu mitic din dulapul doamnelor si domnisoarelor are in spate o istorie lunga.

Obiecte indispensabile din viata de zi cu zi pentru unele, accesorii de tortura pentru altele, pantofii cu toc si-au facut loc in dressingul femeilor din intreaga lume de la inventarea lor. Iata o scurta istorie a pantofilor cu toc din Antichitate in zilele noastre.

Pantofii cu toc au aparut pe suprafata Pamantului in urma cu mai multi ani. Se vorbeste pentru prima data despre pantofii cu toc in Egiptul Antic unde macelarii purtau pantofi cu platforme inalte pentru a evita ca sangele sa ajunga pe picioarele lor. Pantofi cu toc care seamana cu ce purtam noi azi purtau cavalerii mongoli deoarece acestia le permiteau sa se tina mai bine pe etrieri.

Primii escarpeni vor fi pentru prima data la moda in Venetia, incepand cu secolul XV pana la incheierea domniei Ecaterinei de Medici. Importati din Orient si rezervati exclusiv femeilor, acest tip de pantofi erau un tip de sandale cu platforme inalte ce ajungeau uneori si la 60 de centimetri. Principala lor vocatie era aceea de a pastra curate rochiile curtezanelor, de a nu le lasa sa fie trase pe jos. Erau si un semn de apartenenta la inalta societate.

Incetul cu incetul pantofii cu toc devin mai practicabili si prind forma pe care o cunoastem azi. In 1533, Ecaterina de Medici isi achizitioneaza din Florenta o pereche de chopine cu ocazia casatoriei cu ducele de Orleans si lanseaza aceasta moda in Franta. La curtea Regelui Soare si nobilii se cocotau pe tocuri de 12 cm pentru a se diferentia de poporul de rand.

Pantofii cu toc devin rapid un semn de bogatie al celei care ii poarta – decorati cu fundite, cu pietre pretioase, cu dantela, pantofii cu toc sunt din ce in ce mai feminini. La sfarsitul secolului XIX, pantofii cu toc incep sa capete o dimensiune mai senzuala chiar erotica deoarece erau purtati de prostituate si de dansatoarele de French Cancan, devin un simbol al sexualitatii.

Pantofii cu toc au avut parte de multe peripetii insa au revenit in forta la jumatatea secolului XIX, nu au parasit de atunci dressingul feminin.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *