Sanatate-Medicina

De ce ma dor dintii cand beau apa rece?

Recomanda informatia!

Ce cauzeaza durerea?

Acest lucru se poate intampla oricui in timpul vietii, dar exista o cauza comuna care duce la aparitia durerii. De obicei, durerea care se simte ori de cate ori bei sau mananci ceva rece apare din cauza faptului ca dintii sunt foarte sensibili. Din pacate, exista o multime de lucruri care cauzeaza sensibilitate dentara! Prin urmare, este putin dificil sa identificam cauza principala a problemei. Daca durerea nu dispare dupa o saptamana, este recomandat sa mergi cat mai repede la un cabinet stomatologic pentru o consultatie adecvata. In primul rand, trebuie sa determinam care sunt factorii comuni ai acestei probleme. Sensibilitatea dintilor poate aparea din cauza obiceiurilor proaste dentare. De exemplu, este posibil sa te speli prea des pe dinti sau sa o faci intr-un mod prea brutal. Acest lucru poate provoca iritatii ale gingiilor. Ultimul lucru pe care il doresti este sa deteriorezi tesutul gingival, provocand astfel recesiune a gingiilor. Cand apare recesiunea gingivala, gingia se retrage practic de pe dinti, lasand expusa dentina. Avand dentina expusa, vei incepe sa simti durere de fiecare data cand bei ceva rece, deoarece zona expusa este sensibila si nu este obisnuita sa intre in contact cu substante straine.

O alta cauza comuna a sensibilitatii dentare sunt bolile gingivale. Exista multe boli ale gingiilor care pot duce la aparitia acestei probleme, cele mai comune fiind gingivita si paradontoza. Cand suferi de o boala gingivala, tesutul gingival devine inflamat. Sensibilitatea cauzata de aceasta boala poate fi motivul dureri bruste pe care o simti in gura atunci cand bei ceva rece.

Nu in ultimul rand, durerea data de sensibilitatea dentara ar putea aparea pentru ca ai inceput sa folosesti produse de albire a dintilor. Pentru unii oameni, produsele de albire a dintilor pot provoca o reactie la nivelul gingiilor, deoarece acestea contin o concentratie ridicata de peroxid. Daca utilizezi astfel de produse de albire care contin peroxid si ai inceput sa sesizezi o sensibilitate la nivelul dntilor sau gingiilor, inceteaza sa le mai aplici si vezi daca starea ta se modifica dupa cateva zile. In cazul in care nu te simti mai bine, mergi la un control stomatologic!

Cum se reduce durerea:

Exista mai multe modalitati prin care poti evita senzatia de durere in dintii si in tesuturile gingiilor. Cel mai important lucru este sa mentii o igiena orala corecta. Asigura-te ca iti periezi dintii dupa fiecare masa, prin miscari lente, care sa nu deterioreze smaltul sau gingiile. Totodata, trebuie sa stii ca periuta cea mai buna pentru dintii sensibili are perii moi si se foloseste de sus in jos, de la baza gingiei pana la varful dintelui. Nu in alte directii! Nu uita sa folosesti si ata dentara! Aceasta este la fel de importanta ca periuta de dinti deoarece elimina resturile alimentare din spatiile interdentare. Daca nu iti place sa folosesti ata dentara, iti recomandam dusul bucal.

Un alt sfat este sa fii atent la ce mananci. Evita alimentele care duc la aparitia sensibilitatii dentare, cum ar fi sucurile acidulate si fructele citrice.

Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca este foarte important sa mergi la medicul dentist in mod regulat, de doua ori pe an. Specialistii de la Stephanie’s Dental Clinic sustin ca una dintre cele mai dese cauze ale sensibilitatii dentare este acumularea de placa bacteriana. Placa bacteriana este, in esenta, o substanta galbena care se lipeste de dinti. Daca mentii o igiena orala corecta, aceasta se elimina. Insa daca nu te speli pe dinti in mod corespunzator si, mai ales, daca nu folosesti ata dentara, placa bacteriana se va intari si va ataca smaltul dentar, putand duce la probleme destul de serioase, cum ar fi paradontoza si, in final, pierdere a dintilor.

Tratamente pentru sensibilitate dentara la cabinetul stomatologic:

Exista mai multe tipuri de tratamente medicale pe care le poti obtine in cazuri extreme de sensibilitate dentara. De pilda, stomatologii pot aplica pe dinti o substanta chimica numita fluor pentru a intari smaltul dintilor si pentru a reduce efectiv senzatia de durere care se simte, de obicei, la consumul de alimente reci. De asemenea, medicul dentist poate prescrie o pasta de dinti speciala. Folosind o pasta de dinti desensibilizanta, poti reduce orice durere asociata cu sensibilitatea dintilor. In cazurile grave, medicul dentist va efectua un tratament pentru canalul radicular. Acest tip de tratament implica eliminarea nervilor si a pulpei infectate de bacterii din dinti.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *