Sanatate-Medicina

Masajul bebelusului

Recomanda informatia!

Ce este esential pentru masajul bebelusului?

 

Este important de stiut ca masajul bebelusului poate sa inceapa imediat ce ati ajuns acasa cu el din maternitate. Este foarte posibil sa planga la inceput, dar nu abandonati. Masajul trebuie sa dureze 10-15 min la inceput, ajungand pana la 30 min treptat. Pielea copilului nu a cunoscut atingerea unei maini in viata intrauterina si este posibil ca aceasta “noutate” sa-l sperie.

Trebuie construit un cadru ambiental placut, o camera luminoasa, o temperatura de 27-28 grade C (copilul va fi dezbracat complet) si este de preferat sa aveti o muzica relaxanta. Cei mai multi specialisti recomanda Mozart. Veti vedea ca o muzica relaxanta va ceeaza o stare de calm si pace, stare pe care o veti putea transmite si bebelusului. Bebelusul este ca un receptor al starilor dvs. afective. Un parinte stresat si panicat va avea un bebelus la fel.Corpul bebelusului este ca o masinarie pe care el usor usor invata sa o foloseasca. Prin masaj il ajutati sa-si cunoasca mai usor corpul.

Masajul este bine sa-l faceti in fiecare zi si sa gasiti momentul cel mai propice. Copilul nu trebuie sa fie nici flamand pentru ca va plange si nici cu burtica plina pentru ca va varsa. In timpul masajului priviti copilul si vorbiti-i cu un ton bland si veti constata cum va va lasa impresia ca intelege tot ce-i spuneti.

Masajul il incepeti cu piciorusele, cu miscari blande de jos in sus (dinspre degete spre coapse) apoi apasati cu degetul mare pe bolta plantara (acolo unde se va forma ulterior scobitura piciorului). Framantati usor musculatura cuprinzand-o intre degete (ca pe o coca) apoi ciupiti usor piciorusele de jos in sus.

Trecem apoi la manute. Este posibil sa nu accepte, dar faceti netezirea tesuturilor dinspre degete spre umar ca o mangaiere mai apasata si daca nu plange puteti sa continuati prin a framanta muschii bratelor.

Burtica este foarte importanta. Masajul burticii ajuta la eliminarea gazelor si este foarte eficient in constipatia bebelusului. Sensul de masat este cel al acelor de ceasornic dinspre stanga dvs spre dreapta. Eliminand gazele veti ameliora durerile abdominale.

Puneti apoi bebelusul pe burtica (chiar daca este foarte mic) cu capul intors fie pe partea dreapta fie pe cea stanga pentru a putea respira. Masati usor muschii paravertebrali (situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale) facand miscari circulare concentrice cu degetele. Mergeeti apoi cu miscarile de masaj pe fiecare coasta in parte (o sa le simtiti lateral in dreapta si in stanga) pornind de la coloana vertebrala. Apoi bateti usor toracele bebelusului in jumetatea superioara a trunchiului de jos in sus. Este posibil sa mai elimine gaze si uneori si un pic de lapte.

Faceti masaj bebelusului si dezvoltati-va impreuna. Bebelusul va invata sa se adapteze mai usor vietii “din afara burticii”, iar dvs veti constientiza ca sub palme aveti un miracol palpabil.

 

Monica Ivan

Kineto Cabinet

www.kinetocabinet.ro

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *