Casa-Gradina

Care sunt diferentele dintre centralele de ventilatie HRV si cele ERV?

Recomanda informatia!

Ventilatia corecta a locuintei sau a spatiului in care iti petreci cea mai mare parte a zilei este esentiana. Din pacate, in marile orase este aproape imposibil sa te bucuri de o ventilatie corecta in stil clasic, in conditiile in care aerul de afara este de foarte multe ori mult mai poluat decat aerul din interior. Nici pastrarea geamurilor inchise nu este o solutie optima, deoarece in interior se pot dezvolta mucegaiuri, igrasie si alte probleme.

Din fericire, sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura (HRV) sau cu recuperare de energie (ERV) au reusit sa ofere o alternativa la ventilatia clasica, oferindu-ti posibilitatea sa te bucuri mereu de aer curat fara a deschide geamul.

Care este diferenta dintre cele doua?

In principiu, atat sistemul de ventilatie cu recuperator de caldura cat si cel cu recuperator de energie indeplinesc aceeasi functie de baza: indeparteaza aerul viciat din interior, inlocuindu-l cu aer proaspat din exterior. Ambele variante dispun de filtre care tin elementele poluante afara si ambele pastreaza temperatura cat mai constanta in interior.

Exista si diferente, insa.

HRV – este sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura care se foloseste de caldura din aerul de iesire pentru a ridica temperatura aerului de intrare pe masura ce acesta intra in casa. Este o varianta foarte simpla si ieftina prin care aerisirea poate fi atat eficienta, cat si ieftina. Celulele HRV sut construite din materiale impermeabile si nu permit niciun fel de contaminare cu gaze nocive din exterior.

ERV – Este sistemul cu recuperator de caldura cu entalpie sau cu recuperare de energie. Spre deosebire de HRV, materialul din care este facuta celula acestui sistem este permeabil, ceea ce ii permite umiditatii din aerul de evacuare sa fie transferata in aerul de intrare. Astfel, in casa nu se pastreaza doar temperatura, ci si umiditatea, care in orice casa trebuie sa fie situata intre 40 si 60%.

Care este cea mai buna optiune pentru locuinta ta?

Cei de la Altecovent considera ca ambele solutii sunt eficiente si ambele pot genera consum de energie si un mediu cat mai placut. In principiu, este bine sa optezi pentru HRV atunci cand climatul este mai rece si pentru ERV atunci cand climatul este mai umed si mai cald, iar racirea este mult mai utila decat incalzirea.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand instalezi un astfel de sistem?

  1. De regula, aerul exterior este mai uscat decat aerul interior, iar un HRV poate sa reduca destul de mult umiditatea dintr-o locuinta. Daca alegi sa instalezi un HRV, este bine sa achizitionezi si un umidificator care sa te ajute sa mentii umiditatea la un nivel optim in locuinta.
  2. Este bine sa optezi intotdeauna pentru un HRV care este echipat cu decongelare sau preincalzire. In anotimpul rece, un astfel de sistem prezinta riscul de a ingheta;
  3. In cazul schimbatoarelor conventionale de caldura este nevoie si de instalarea unor conducte pentru scurgere. Acestea elimina riscul de aparitie a condensului.

La Altecovent (Ventilatiecurecuperaredecaldura.ro ) poti gasi ambele sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura si de asemenea, poti gasi sfaturi utile din partea expertilor. Acestia iti vor recomanda cea mai eficienta solutie, te vor ajuta sa instalezi sistemul, atunci cand ai nevoie de un astfel de serviciu si iti vor garanta cele mai bune preturi pentru produsele pe care le comercializeaza. Este un magazin dedicat exclusiv sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura, motiv pentru care vei gasi cele mai mari branduri de pe piata aici, cum este Aerauliqa, SEVi sau InVENTer.

De ce sa grabesti achizitia unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura?

  1. Pentru ca iti poate asigura un mediu cat se poate de sanatos, ajutandu-te sa stai departe de o multime de probleme medicale;
  2. Pentru ca are o contributie importanta la gradul de confort din locuinta;
  3. Pentru ca este o solutie ieftina in exploatare. Chiar daca achizitia unui sistem poate sa fie destul de costisitoare initial, in timp costurile se amortizeaza rapid.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *