Sanatate-Medicina

Cum facem hepatita C?

Recomanda informatia!

Avem specialişti, din păcate, avem şi pacienţi infectaţi cu virusul hepatitei C (VHC), dar ne lipseşte tripla terapie din lista de medicamente compensate şi gratuite, care măreşte şansa de vindecare spre aproximativ 80%, a subliniat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, la lansarea, în premieră, a  Coaliţiei “Împreună împotriva hepatitei”. În timp ce dubla terapie disponibilă acum are o rată de succes de aproximativ 50%, tripla terapie conduce la rate de răspuns de aproape 80%. “De ce ne ocupăm acum, în această manieră, de VHC? Răspunsul este simplu: ştim incidenţa, 3,4% din populaţie; ştim că e o boală care se poate vindeca printr-o terapie adecvată şi că, pentru a scădea parametrii epidemiei VHC, screeningul şi terapia sunt cele mai bune metode şi cele mai la îndemână. Proiectul Coaliţiei propune soluţii pentru tratarea pacienţilor cronic, mai ales că trebuie să ţinem cont că avem un număr crescut de pacienţi, ca urmare a transfuziilor de sânge efectuate în perioada anilor \’80-\’90”, spune prof. dr. Streinu-Cercel, managerul INBI “Matei Balş”.  

În acest sens, se vor derula campanii de informare, de creştere a ratelor de depistare precoce a VHC, a accesului la noile tratamente. De asemenea,  începând din 2014, va fi implementat Registrul naţional al hepatitelor, specialiştii de la Institutul “Matei Balş” fiind în faza de finalizare a acestuia.
De altfel, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a marcat necesitatea acestui registru: “Îi asigur pe membrii coaliţiei de toată susţinerea CNAS. Trebuie să îmbunătăţim sistemul de supraveghere. În acest moment nu există un sistem foarte clar de supraveghere, nu avem un program de screening foarte bine pus la punct şi, din păcate, foarte mulţi dintre pacienţi sunt diagnosticaţi foarte târziu şi în mod întâmplător. Trebuie obligatoriu să construim registrul bolnavilor cu hepatită”.

Cum se transmite hepatita C, ce metode de prevenire exista si cum sa te feresti de ea, afli acum de pe farmaciata.ro.

Toate stirile despre hepatita C le gasesti in revista FarmaciaTA, revista ta despre sanatate.

 

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *