Afaceri online

Ce trebuie sa stii despre seminee

Recomanda informatia!

Pe zi ce trece, tot mai multe dintre micile noastre palceri se dovedesc a fi total nesanatoase. In aceasta ordine de idei, oamenii de stiinta au descoperit recent ca atunci cand ne delectam  admirand focul mocnit din semineu sau din soba, ne crestem in acelasi timp riscul de a dezvolta boli de inima sau diverse forme de cancer.

In timp ce numarul semineelor si sobelor cu lemne a crescut tot mai mult in Europa pe fondul scumpirii petrolului, gazelor naturale si electricitatii, oamenii de stiinta avertizeaza ca inhalarea particulelor invizibile degajate de focul din semineu este la fel de periculoasa pentru oameni ca si inhalarea gazelor de esapament sau a substantelor nocive degajate de centralele electrice. Pericolul si mai mare al acestor particule invizibile pe care le inhalam in mod inconstient este reprezentat de faptul ca sunt atat de mici incat pot ajunge in partile cele mai ascunse ale plamanilor nostri, unde actioneaza ca un “ucigas tacut”.

Profesorul Steffen Loft, de la departamentul de sanatate publica de la Universitatea din Copenhaga a declarat ca aceste pulberi in suspensie degajate de focul din semineu sunt la fel de periculoase ca gazele de esapament sau noxele eliberate de centralele electrice care functioneaza pe baza de carbune. Particulele provenind din focul din seminee pot provoca boli fatale de cord sau pulmonare. “In celulele umane care au fost expuse la astfel de particule s-au produs modificari importante ale ADN-ului, comparabile cu modificarile pe care le genereaza particulele emise in trafic” a mai declarat profesorul Steffen Loft.

Deocamdata nu se cunosc toate pericolele pe care le prezinta pentru sanatatea umana aceste particule dar, este cert ca anumiti oameni resimt deja efectele expunerii la ele, si in special persoanele suferinde de astm. Proprietarii de sobe si seminee ar trebui sa se asigure in primul rand ca acestea sunt montate corect, sa foloseasca lemn bine uscat, taiat in bucati mici si sa asigure un flux bun de aer la foc pentru a reduce emisiile de particule.

\\"seminee\\"

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *