Animale

Cateva lucruri despre hrana pisicilor si tranzitia alimentara

Recomanda informatia!

Schimbarea regimului alimentar al pisicii poate fi un demers anevoios.
Indiferent care sunt motivele care duc la aceasta decizie, o schimbare de acest tip trebuie sa implice o perioada de tranzitie in care animalul de companie se va acomoda cu noua hrana si noul stil de viata.
Motive pentru schimbarea regimului alimentar al pisicii
Motivele care pot determina necesitatea de a realiza modificari alimentare in dieta obisnuita a felinei de companie sunt multiple si variate. Printre cele mai comune se numara problemele de sanatate, nevoia de a adopta un regim alimentar mai sanatos (eventual cu un nivel mai scazut de sare si grasimi) si imposibilitatea de a-i mai furniza animalului tipul de hrana cu care a fost obisnuit.
De ce este importanta tranzitia alimentara?
Tranzitia alimentara este esentiala in cele mai multe cazuri deoarece pisicile au tendinta sa devina dependente de un anumit tip de hrana pisici uscata, cu o anumita forma, consistenta si un anume gust, si sa refuze initial noul regim alimentar.
In absenta tranzitiei alimentare – introducerea progresiva a noului tip de hrana in regimul alimentar cu care felina este obisnuita -, pisica poate refuza sa manance mai multe zile la rand, fapt care va determina instalarea unei probleme potential periculoase de sanatate: lipidoza hepatica (boala ficatului gras).
Cum pui in practica tranzitia alimentara
Inainte de toate, indiferent care este tipul de hrana care il va substitui pe cel actual, este esential sa te inarmezi cu multa rabdare. Tranzitia de la un regim alimentar la altul in cazul felinei de companie ar putea dura mai mult decat preconizezi – de cele mai multe ori, in jur de o luna de zile (30-40 de zile).
In continuare, ar trebui sa stii ca o tranzitie alimentara optima pentru sanatatea pisicii tale implica inserarea treptata a unei cantitati tot mai mari din hrana noua in alimentatia zilnic.
Mai precis, ai putea respecta urmatoarele proportii:
– in prima saptamana, 25% din mancarea oferita zilnic ar trebui sa fie hrana noua, iar 75% hrana cu care felina este obisnuita;
– in cea de-a doua saptamana, proportiile ar trebui sa fie egale (50%-50%);
– in cea de-a treia saptamana, vechea hrana oferita felinei ar trebui sa constituie doar un sfert din alimentatia zilnica, in timp ce noul tip de hrana va reprezenta 75%;
– in ultima saptamana, felina ar trebui sa fie pregatita sa manance doar noul tip de hrana.Ponturi pentru o tranzitie alimentara de succes
\\"HranaPe langa introducerea treptata a noului tip de hrana in alimentatia pisicii, o tranzitie de succes ar mai trebui sa respecte o serie de reguli. Spre exemplu, evita sa demarezi trecerea de la un tip de hrana la altul atunci cand felina traverseaza o perioada stresanta, intrucat pisica va asocia noul regim alimentar cu evenimentele neplacute si risca sa o refuze cu obstinatie in ciuda eforturilor tale.
De asemenea, pentru a facilita tranzitia, pune bolul cu mancare intr-o zona linistita a casei, lipsita de trafic, zgomote puternice sau alte animale.
Nu in ultimul rand, asigura-te ca noua hrana ii este oferita in cele mai bune conditii. De pilda, in situatia in care urmaresti sa introduci hrana umeda in alimentatia pisicii, este important ca aceasta sa fie la temperatura camerei (daca o tii la frigider, incalzeste-o in prealabil inainte de a i-o oferi).

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *