Avantajele si dezavantajele folosirii aerului conditionat
Unii nu-si pot imagina viata fara el, altii prefera sa suporte canicula decat sa foloseasca aerul conditionat. Ambele categorii au motivele lor. Acesta poate fi de mare ajutor, dar in anumite situatii devine periculos.
Aparatele de aer conditionat micsoreaza temperatura si umiditatea, transformand un mediu insuportabil intr-unul mai mult decat confortabil. Dar aerul conditionat reprezinta un plus si pentru sanatate. Cardiacii si batranii pentru care o zi caniculara este o amenintare reala, pot trece cu succes peste aceasta provocare daca stau intr-un loc racit cu aer conditionat. In alte tari exista locuri speciale unde se pot refugia cei care nu au aer conditionat acasa. De altfel, medicii ne recomanda sa ne petrecem macar cateva ore pe zi in locuri prevazute cu aer conditionat, cum sunt mall-urile, cladirile de birouri, bibliotecile, hypermarketurile. Foarte util este si aerul condiţionat din masina, avand in vedere ca intr-o zi foarte insorita tabla incinsa a autourismului ridica temperatura dinauntru cu multe grade.
Este singura metoda de a preveni insolatia si celelalte probleme asociate caldurii. In zonele care se confrunta frecvent cu valuri de canicula, aerul conditionat salveaza vieti in fiecare zi. Dar caldura nu este singurul dusman pe care il tine la distanta. Daca ai un aparat prevazut cu filtru, scapi si de poluare, praf, polen, astfel ca poti sa tii la distanta alergiile, crizele de astm si bolile respiratorii asociate poluarii.
Totusi, aerul conditionat are si pericole, mai ales daca aparatul nu este intretinut cum se cuvine. Da, este posibil sa te alegi cu o raceala de la aerul conditionat, dar nu din cauza curentului, cum ne-am obisnuit sa credem, ci din cauza microorganismelor care se strang in aparat. Poti face gripa, raceala si alte infectii ale tractului respirator, otita, dar si boala Legionarului, un tip de pneumonie declansata de bacteria Legionella, care iubeste aparatele de aer conditionat. Bacterii, virusi, ciuperci, intr-un aparat de aer conditionat poti sa gasesti toata gama de patogeni. Iar rinita, faringita, amigdalita, si alte infectii ale tractului respirator superior sunt frecvente pentru ca acesta creeaza un mediu rece si uscat, ideal pentru virusii racelii. Mucoasa nazala uscata este mai sensibila in fata atacurilor, deci ai mari sanse sa racesti daca nu ingrijesti cum se cuvine aparatul. Desigur, cei mai expusi acestui risc sunt copiii si batranii. Tot din cauza aerului uscat vor avea probleme cei care sufera cu sinusurile. Acestea devin mai vulnerabile in faţa inflamatiilor, infecţiilor si iritantilor. Solutia este sa folosesti un spray nazal cu solutie salina sau un umidificator care iti va proteja si pielea impotriva uscarii excesive.
O alta problema este temperatura pe care o obtii cu ajutorul aerului conditionat. Venind din canicula de afara, ai tendinta sa setezi aparatul pe o temperatura mult prea joasa, iar diferenta aceasta este periculoasa, putand duce la soc termic, mai ales la copii. Temperatura ideala pe care sa setezi aerul conditionat este cu cateva grade mai mica decat cea de afara si in niciun caz mai jos de 24-25 de grade Celsius.