Diverse

Tratarea apei prin osmoza inversa

Recomanda informatia!

Osmoza inversa a devenit, de-a lungul vremii, o metoda comuna de tratare a apei potabile contaminate, un tratamet efectuat fara probleme la domiciliu. Osmoza inversa este mai cunoscuta pentru utilitatea sa in desalinizarea apei, in procesul de transformare a apei de mare in apa potabila. Cu toate acestea, este in egala masura eficienta in tratarea problemelor de calitate a apei din casele noastre. Osmoza inversa poate reduce cantitati importante de materii organice, inorganice, bacterii si particule ce pot fi gasite in apa potabila contaminata. Deoarece eficienta eliminarii diferitilor contaminanti poate varia, poprietarii caselor trebuie sa determine care tratament este mai eficient in cazul lor.

Osmoza inversa este bazata pe procesul de osmoza. Osmoza implica deplasarea selectiva a apei de-o parte si alta a membranei (un film de materie plastica asemanator celofanului). Asupra apei contaminate este aplicata o presiune, fortand apa sa treaca prin membrana. Dat fiind faptul ca acesti contaminanti nu se deplaseaza odata cu apa de-a lungul membranei, apa purificata este stocata in cealalta parte a membranei. Apa purificata stocata intr-o parte a membranei poate fi apoi folosita.

Compusii de baza ai unui sistem de osmoza inversa trebuie sa includa in mod obligatoriu un pre-filtru pentru eliminarea diferitilor agenti precum rugina, un modul de osmoza inversa care contine memmbrana, un post-filtru de carbon activ pentru eliminarea gustului rezidual, mirosul si unii compusi ai apei purificate, o cisterna de stocare si diferite recipiente, inclusiv o supapa menita sa opreasca scurgerea apei in momentul in care rezervorul de stocare este plin. Pre-filtrele care contin carbon activ sunt utilizate in mod curent pentru protejarea membranelor de clor.

Pentru a functiona la capacitate maxima, pentru a fi cat mai eficiente cu putinta, sistemele de osmoza inversa, la fel ca celelalte aparate de tratare a apei la domiciiu necesita o intretinere regulata si inlocuirea diferitilor compusi. Pre-filtrele si post-filtrele trebuie sa fie inlocuite in mod regulat. Schimbarea acestora va fi determinata de calitatea apei, in special de concentrarea materiilor solide. Concentrtia contaminantilor si eficacitatea eliminarii a carbonului activ sunt alti factori care determina inlocuirea post-filtrului. Membrana de osmoza inversa are in general o durata de viata de trei ani, in functie de conditiile de exploatare, tipul de membrana si performanta pre-filtrului.

Singurul inconvenient al sistemelor de osmoza inversa este faptul ca folosesc o cantitate mare de apa. Aceasta cantitate difera in functie de presiunea exercitata de-a lungul membranei.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *