Un platou de coliva pentru pomenirea mortilor
Coliva reprezinta un fel de mancare din grau fiert, pregatita dupa o reteta traditionala pentru pomenirea celor raposati. Graul simbolizeaza invierea mortilor si ne aduce aminte de cuvintele Lui Dumnezeu: “Adevarat, adevarat va spun voua, daca un bob de grau cade in pamant, moare si ramane singur. Dar daca moare, aduce mai multe roade” (Ioan 12:24). Aceasta coliva se aduce la slujba de pomenire a mortilor, impreuna cu o lista pe care sunt trecute numele celor adormiti. La sfarsitul slujbei de pomenire, se obiesnuieste ca familiile sa aiba o farburie, un platou sau un bol de coliva pe care il ridica si canta “Vestnica pomenire, vesnica lor pomenire.” Exista mai multe retele si variante, dar daca va doriti coliva realizata dupa o reteta traditionala puteto comanda de pe site-ul http://colivenonstop.ro/.
Cand este plantat, graul este ingropat in pamant, iar daca vremea este propice apare o noua planta. Deci noi credem ca asa si crestinii se vor ridica intr-un trup nou in Ziua Invierii. Graul simbolizeaza ciclul etern. Oamenii, asemenea graului, trebuie sa fie ingropati ca apoi sa creasca si sa aiba o viata noua.
Ce este coliva?
Pentru pregatirea colivei se fierbe rgraul impreuna. Se adauga nuca, se indulceste cu zahar si se pot pune alte condimente. Deasupra se acopera cu cacao sau cu zahar sau chiar cu biscutiti pisati pentru ca totul sa semene cu un mormant.
Cand incepe prepararea colivei?
Pregatirea incepe cu o zi inainte de slujba de pomenire. Daca vorbim despre o Sambata a Mortilor, pregatirea colivei va incepe de vineri. Uneori slujba de pomenire se face Duminica la Liturghie sau la inmormantarea unei persoane. Prin urmare, graul trebuie sa fie fiert si pregatit cu o seara inainte. Puteti sa invitati familia si prietenii sa se adune si sa curatati impreuna graul sau arpacasul. Puteti depana amintiri si puteti pregati impreuna coliva.
De ce e important sa-i pomenim pe cei raposati?
Este important sa ne aducem aminte de cei raposati si sa ne rugam pentru ei ca sa le pastram amintirea vie, dar mai ales pentru a-i ajuta sa se vindece. In calitate de crestini ortodocsi credem ca putem influenta starea mortilor prin rugaciunile pe care le facem. Suntem o biserica formata atat din cei vii cat si din cei morti.
Cand se oficiaza serviciile memoriale de comemorare a celor raposati?
Exista mai multe zile, dar cel mai adesea se face la patruzeci de zile de la moartea unei persoane, la un an de zile, precum si in Sambetele Mortilor. Pentru a afla care sunt toate pomenirile de dupa inmormantare si/ sau pentru a comanda coliva puteti accesa site-ul http://colivenonstop.ro/.