Papucul doamnei – planta ideala pentru decorul de apartament
Papucul doamnei (Cypripedium calceolus) s-a raspandit pe scara larga, din Asia pana in Europa si Oceanul Pacific. Cu toate acestea, in Europa planta a devenit tot mai rara, iar in unele locuri a disparut complet. Din acest motiv, in prezent multe tari o considera planta protejata. In Romania, papucul doamnei este o planta protejata inca din 1938. Gratie unor organizatii, au fost realizate proiecte de inmultire “in vitro” pentru repopularea zonelor in care aceasta a fost distrusa.
Caracteristici pentru papucul doamnei
Papucul doamnei este o planta anuala, care rasare primavara. Tulpina prezinta numai 3-5 frunze si o singura floare in varf, asemanatoare unui mocasin, aspect care i-a adus si numele de “papuc”. Planta creste pana atinge o inaltime de maxim 20-30 cm. Orhideea infloreste din iulie pana in septembrie. Plantele formeaza un grup mic de frunze de verde deschis.
Tulpina poarta in varf floarea de un galben intens. Floarea apare de obicei spre sfarsitul primaverii si inceputul verii. Dupa inflorire , plantele intra intr-un proces de hibernare. Papucul doamnei este considerat una dintre cele mai fermecatoare plante, dar este rar intalnit in gradini. Floarea nu este bine sa fie mutata deoarece exista riscul de a o distruge. De aceea, se recomanda sa fie lasata sa se dezvolte netulburata in locul in care a crescut. Planta prefera sa fie expusa complet sau partial la soare, dar rezista si in zonele ceva mai umbroase. Este bine ca floarea sa beneficieze de soare in orele mai reci ale zilei, dar sa aiba un oarecare adapost. Planta poate fi crescuta direct in gradina, fiind rezistenta la temperaturile de afara.
Solul preferat
Floarea creste in special in zonele cu soluri calcaroase, usor acide, in regiuni insorite sau in apropierea padurilor de fag. Floarea creste atat in zonele joase, apropiate de nivelul marii, cat si in regiunile inalte din Alpi. Planta a fost intalnita in zonele cu sol cu pH netru, dar si acid. Pentru intretinere, orhideea are nevoie de un sol cu un nivel de umiditate mediu spre umed. Cresterea are loc lent.
In ceea ce priveste fertilizatorii, in perioada de vara planta poate fi tratata cu un ingrasamant specific orhideelor, o data la 15-20 de zile. prin amestec cu apa de irigat. Radacinile nu se lasa intr-o solutie cu fertilizator pentru mult timp deoarece nu agreeaza apa foarte bogata in saruri minerale. Insecticidele se folosesc ca tratament impotriva insectelor, in caz contrar exista riscul distrugerii florii.
Udarea pentru papucul doamnei
Irigarea se face in mod regulat si des, o data pe saptamana, 2-3 pahare cu apa. Trebuie evitata udarea excesiva a solului si stagnarea apei. Inainte de urmatoarea irigare, se asteapta ca solul sa se usuce. Alte articole interesante puteti gasi pe Familist.ro un site cu multe informatii utile.