Diverse

Trei surse ale apelor reziduale

Recomanda informatia!

Apa folosita pentru toata gama de spalari, inclusive pentru clatirea toaletelor face parte din categora denumita ape uzate sau ape reziduale. In locuintele mari un sistem subteran de conducte de canalizare transporta apele uzate catre uzina de tratare apa a orasului.

Orice instalator stie ca sistemul de canalizare poate avea un singur circuit prin care apa pluviala in amestec cu apa reziduala ajunge la uzina de tratare sau poate avea doua circuite dintre care unul preia doar apele pluviale pe care le poate deversa direct in rau, fara alte tratamente.

Caracterizarea apelor uzate se face cu ajutoul urmatoarelor determinari fizice, chimice si biologice:

–          Masurarea particulelor solide;

–          Determinarea oxigenului biochimic BOD5;

–          Determinarea oxigenului chimic COD;

–          Determinarea HP;

Rezidurile solide din apele reziduale pot fi particule dizolvate sau nedizolvate in apa. Ele pot fi constituite din materii organice sau minerale.

Materia organica din apele reziduale este formata din carbohidrati 50%, protein 40%, si grasimi 10%. PH-ul apelor uzate se situeaza intre valorile 6, 5-8 dand mai degraba un character alcalin apelor uzate.

Este bine de stiut atat de catre instalator cat si de catre orice om ca consumul mondial de apa este reprezentat in proportie de 69% agriculturii, 23% catre industries i doar 8% este reprezentat de catre consumul casnic.

Agricultura participa la procesul de poluare al apelor subterane si supraterane cu substantele chimice folosite in acest domeniu: ingrasaminte, erbicide, pesticide.

Industria afecteaza uneori foarte grav calitatea apei prin scurgerile tehnologice accidentale si deliberate. Cartierele de locuinte participa cu o cota varaiabila de deseuri si reziduuri menajere, peste toate acestea suprapunandu-se substantele chimice imprastiate iarna pe carosabil precum si poluantii atmosferici.

Facand o clasificare pe grupe de substante poluante de natura fizica, chimica si biologica ea ar arata astfel:

Poluanti de natura fizica:

–          Depuneri radioactive

–          Ape uzate provenind din central nucleare

–          Deseuri radioactive

–          Ape termale

–          Etc.

Poluanti de natura chimica:

–          Mercur ( provenit din deseuri industrial, vapori de mercur degajati la avarii, etc)

–          Azotati (detergent, pesticide)

–          Cadmiu (ape uzate, aerosoli)

–          Hidrocarburi

–          Etc

Poluanti biologici:

–          Microorganism patogene

–          Substante organice fermentescibile

Problema poluarii apelor impune un grad de preocupare nu numai pentru organismele specializate dar si pentru noi toti. Ari fi o mare greseala sa credem ca ne putem permite sa aruncam orice substanta periculoasa la canal sau undeva intr-un colt indepartat al curtii fara ca, mai devrem sau mai tarziu, aceasta sa nu intre din nou in casa prin cele mai insidioase mijloce.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *