Trecerea la ora de iarna: impact si beneficii
In noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie ora 5:00 devine ora 4:00. Cu alte cuvinte, revenim la ora normala deoarece primavara, in ultima noapte de sambata spre duminica din luna martie se va trece la ora de vara. Insa de ce se trece la ora de iarna si la ora de vara? Ce impact are aceasta schimbare asupra sanatatii noastre?
De ce trebuie sa existe aceasta trecere la ora de iarna? Chiar daca trecerea la ora de iarna are partizanii si detractorii sai, se pare ca aceasta vine cu o serie de avantaje importante, deloc de neglijat. Cu ajutorul schimbarii orei se fac economii de energie. Schimbarea orei a fost realizata pentru a face sa corespunda mai bine orele de activitate umana cu perioadele insorite, pentru a se reduce folosirea luminii artificiale, pentru a face economii de energie cu alte cuvinte. Astfel, trecand la ora de vara de exemplu, lumina naturala dureaza cu 60 de minute mai mult decat iarna. Or, tocmai la sfarsitul zilei, intre orele 18-21, consumul de energie electrica este mai mare.
Efectele orei de iarna. Bebelusii si persoanele in varsta dar si cei care sufera de tulburari de somn sunt mai afectati de aceasta trecere la ora de iarna. Cel putin in primele zile. Conform studiilor, trecerea la ora de vara ar fi mai problematica decat cea de iarna. Prima nu ne afecteaza atat de tare ritmul biologic. Se stie ca este nevoie de minim doua ore de penumbra pentru ca melatonina, hormonul somnului, sa poata fi secretata de catre organism. Ceea ce ne determina sa ne culcam tarziu vara, putin peste miezul noptii. Nu este ideal pentru persoanele care se trezesc dimineata devreme. Iata de ce numeroase sunt asociatiile care militeaza pentru eliminarea trecerii la ora de iarna si de vara.