Casa-Gradina

Despre curățare coșuri de fum și nu numai

Recomanda informatia!

Fie că unele proprietăți dețin instalații care au coșuri de fum sau se dorește o investiție în acest sens, înainte de achiziționare sau în timpul funcționarii trebuie cunoscute unele aspecte de importantă majoră, obligatorii chiar.

Acestea sunt prevăzute în legislația actuală cu referire la siguranță și securitate dar sunt aplicabile  și pentru o bună funcționare a echipamentelor care au în dotare coșuri de fum.

Pentru o foarte bună funcționare a diferitelor echipamente cum ar fi centrale pe gaz sau combustibil solid, seminee, diferite modele de cuptoare, acestea au prevăzute coșuri de fum cu  rol de evacuare a gazelor .

Emisiile de noxe constituie motivul principal pentru care periodic, conform obligativității legale trebuie curățate coșurile de fum, deoarece dacă acestea nu sunt întreținute la timp există atât riscul ca echipamentul respectiv să nu funcționeze corect cât și pericolul izbucnirii unui incendiu care poate provoca pierderi materiale și umane.

Trebuie să curățăm la timp coșul de fum pentru a nu genera probleme majore

Orice coș de fum oricât de bine ar fi confecționat trebuie întreținut și din aceasta face parte și curățare coșuri de fum.

Dacă operațiunea nu este efectuată, orice coș de fum poate fi un pericol întrucât poate duce la generarea unui incendiu care știm cu toții cât de periculos poate fi.

Atunci cand  se neglijează curățarea coșurilor de fum acestea se pot înfunda  iar situația  poate conduce uneori către auto-aprindere datorită depunerilor de gudron, crescând astfel riscul declanșării unui incendiu.

Orice coș de fum care s-a înfundat chiar și parțial poate determina și un grad ridicat de  intoxicare cu monoxid de carbon, întrucât fumul nu mai poate fi eliminat în totalitate.

Trebuie să avem în vedere și un alt impediment și anume acela că omitandu-se curățare coșuri de fum, instalația respectivă nu va funcționa la parametrii scontați, ducând la un randament scăzut și consum mai mare de combustibil.

Prevederi legale care ne ajută să eliminăm riscul unui incendiu

Legislația în vigoare obligă proprietarul instalației la curățare coșuri de fum  o dată la șase luni sau cel puțin o dată pe an, în funcție de combustibilul folosit, conform Ordinului Ministrului Afacerilor Interne numărul 163/2007 .

Aceasta nu se face întâmplător, de către orice binevoitor ci  operațiunea trebuie făcută în mod profesionist, de către specialiști sau firme autorizate.

Inițial, se poate face curățarea chimică care va usca gudronul umed în vederea următoarei etape și anume curățarea mecanică.

La finalul operațiunii se vor elibera proprietarului atât o adeverință din care rezultă că s-a efectuat curățarea cât și un proces-verbal care cuprinde date despre etapele parcurse.

Astfel, cel care a realizat lucrarea, își asumă calitatea manoperei respective și orice control din partea ISU va disculpa proprietarul instalației, fiindcă a fost respectată legislația care ajută la siguranța cetățenilor și a bunurilor acestora.

Date interesante descrise pe larg despre importanța curățării coșurilor de fum la timp am găsit online și recomandăm tuturor surse corecte și complete de informare.

Este necesar să ne preocupe curățare coșuri de fum conform legislației în vigoare  pentru a nu ne asuma inutil riscuri.

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *