Care este rolul crucii si de ce este prezenta la orice inmormantare?
Atunci cand o persoana trece in nefiinta, unul dintre elementele esentiale in procesul de inmormantare este crucea. Cat este de important acest element insa? Care este semnificatia lui? Toti crestinii stiu ca Iisus a fost rastignit pe cruce si ca a fost obligat sa o care de-a lungul unui drum anevoios pana in locul rastignirii. Putini stiu, insa, modul in care este folosita acum si ce rol are in diversele procesiuni religioase.
Cei de la serviciifunerare.ro au incercat sa ofere explicatii privind semnificatia crucii, dar si privind regulile pe care aceasta trebuie sa le respecte.
Care este rolul crucii intr-o inmormantare?
Exista multe traditii si conceptii care difera in functie de zona. Atat in zonele rurale, cat si in capitala, acolo unde o inmormantare este organizata de servicii funerare Bucuresti Bojescu, urmatoarele explicatii sunt acceptate unanim:
1. Crucea este un sprijin pentru cel plecat din aceasta lume. Acesta se va sprijini pe ea la judecata de apoi.
2. Crucea face legatura intre cer si pamant. Este motivul pentru care ramane prezenta la capataiul persoanei decedate si motivul pentru care majoritatea monumentelor funerare sunt realizate in aceasta forma;
3. Este un simbol extrem de puternic in crestinism, deoarece reprezinta jertfa, pacatul si invierea. Practic, intreaga idee de crestinism se bazeaza pe crucificarea lui Iisus, ceea ce face acest simbol sa fie prezent atat la inmormantari, cat si la alte evenimente importante din viata.
Care sunt regulile pe care trebuie sa le respecte cei care creaza crucea si cei care o poarta la inmormantare?
Exista cateva reguli ce trebuie sa fie stiute:
Aceasta trebuie sa fie inscriptionata I.N.R.I. Aceasta inscriptie este acronimul de la Iisus din Nazaret, Regele Iudeilor. Alaturi de acronim trebuie sa fie numele defunctului, data nasterii si data mortii.
Cel care poarta crucea trebuie sa fie o persoana din familie sau o persoana foarte apropiata. Este rezultatul rolului pe care il are acest obiect in legatura dintre cer si pamant si dintre viata de apoi si viata aceasta;
In general, crucea trebuie sa fie realizata din lemn si este bine sa ramana la capataiul persoanei trecute in nefiinta pentru o perioada de minim 6 luni. Abia dupa aceste 6 luni poate sa fie inlocuita cu o cruce din alte materiale;
Este bine ca sicriul sa aiba aceeasi culoare ca si crucea si sa fie realizate din acelasi timp de lemn.
In anumite zone ale tarii, crucea a devenit obiectul unui adevarat mestesug. Exista foarte multi oameni specializati in sculptarea crucilor din lemn sau in pictarea lor. Exista chiar si muzee destinate crucilor iar Cimitirul de la Sapanta este un adevarat muzeu in aer liber in acest sens si este cunoscut drept Cimitirul Vesel, pentru ca reuseste sa aiba cruci colorate, cu mesaje spirituale si interesante.