Sanatate-Medicina

Aceste sporturi ar putea imbunatati considerabil calitatea microbiotei tale

Recomanda informatia!

Alimentele nu sunt singurii aliati importanti cand vine vorba de ingrijirea microbiotei noastre intestinale. Dar daca si sportul ne-ar putea ajuta sa o pastram? Daca da, ce activitate fizica ar trebui sa alegi? Afla, in cele ce urmeaza de la Dr. Julien Scanzi, hepato-gastroenterolog.

Ceea ce mancam si bem poate avea un impact asupra calitatii microbiotei noastre intestinale, asa ca si sportul are ceva de spus in aceasta privinta.

In general, desi nu stim inca exact cum afecteaza activitatea fizica microbiota, „studiile arata ca aceasta este benefica in aproape toate situatiile”, explica Dr. Julien Scanzi, hepato-gastroenterolog si autor al cartii Alimentation, Incroyable Microbiote, care va fi publicata la 26 octombrie 2024 la editura Leduc.

Potrivit expertului, unele studii arata chiar ca sportivii au „o microbiota mai bogata si mai diversa, conform presupusei definitii a unei «microbiote mai bune»”.

Asadar, cum ne putem asigura o buna sanatate intestinala si, mai ales, ce tip de activitate fizica?

Cum afecteaza sportul microbiota intestinala?

Desi studiate pe scara larga de cercetatori din intreaga lume, microbiota intestinala si mecanismul acesteia raman un mare mister. Impactul sportului asupra acesteia este inca unul. Cu toate acestea, numeroase studii s-au ocupat de acest subiect, iar concluziile indica adesea beneficiile practicarii sportului.

O cercetare publicata in Experimental Physiology in februarie 2019 sustine ca exercitiile fizice ar putea imbunatati starea generala de sanatate prin cresterea diversitatii bacteriene intestinale. Mai exact, imbunatatirea conditiei cardio-respiratorii, adica a capacitatii de a trimite oxigen catre tesuturile noastre, indusa de sport, ar fi o modalitate de a asigura o diversitate ridicata a microorganismelor si o sanatate generala mai buna.

Efectul exercitiilor fizice asupra microbiotei

S-a observat de mult timp ca activitatea fizica poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra sanatatii intestinale si poate creste diversitatea bacteriilor bune din microbiota. Efectul exercitiilor fizice asupra sanatatii intestinale poate varia in functie de intensitatea exercitiilor fizice. De exemplu, o cantitate moderata de exercitii fizice ar avea un efect pozitiv asupra rezolvarii problemelor legate de permeabilitatea si inflamatia intestinala, in timp ce exercitiile fizice usoare sau intense si sustinute ar putea avea un efect nociv. Se crede ca simptomele negative asociate cu exercitiile fizice intense se datoreaza in principal unei redistribuiri a sangelui care cauzeaza o lipsa de flux sanguin catre intestin – cunoscuta sub numele de ischemie intestinala – care, la randul sau, duce la cresterea inflamatiei si a permeabilitatii intestinului. Activitatea fizica moderata poate imbunatati, de asemenea, raportul dintre bacteriile Bacteroid si Firmicutes, ceea ce poate contribui la mentinerea unei greutati sanatoase.

Este bine stabilit ca exista diferente considerabile in compozitia si diversitatea microbiotei intre sportivi si persoanele sedentare, sportivii avand tendinta de a avea niveluri mai ridicate de bacterii asociate cu sanatatea. Este important sa se ia in considerare faptul ca nu toate tipurile de exercitii fizice sunt egale, unele studii sugerand ca exista diferente semnificative in microbiota sportivilor care participa la diferite tipuri de sport.

Sursa: https://www.marieclaire.fr/meilleurs-sports-microbiote-intestinal,1481473.asp

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *