Cum cumparam si montam aparatul de aer conditionat

Recomanda informatia!

Până mai ieri, a avea un aparat de aer condiţionat în casă, era considerat un „lux”, greu de imaginat.

Iată câţiva factori care ne-au împins către introducerea aparatelor de aer condiţionat în casele noastre:

– modificările climatice exterioare, mai ales vara, când temperaturile exterioare au început, de câţiva ani buni, să depăşească cu 5…10 oC temperaturile cu care eram obişnuiţi;

– problemele de sănătate ale membrilor unei familii; s-a observat că dotarea unei case cu asemenea echipamente, alese şi montate profesional, au condus la păstrarea stării de sănătate a ocupanţilor, indiferent de variaţiile climatice exterioare;

– tonusul general corporal, mult mai ridicat atunci când organismul nu mai este obligat să facă faţa variaţiilor ample de temperatura şi umiditate.

Şi lista aceasta ar putea continua. Cei de la Fujitsu produc aparate de aer conditionat ieftine iar in ultimii ani pretul acestor aparate a scazut foarte mult, devenind accesibile pentru majoritatea oamenilor de rand.

Avem nevoie de aer condiţionat ?

Trebuie subliniat de la bun început că, pentru omul ultimului secol, nevoia de aer condiţionat s-a accentuat o dată cu mutarea activităţilor sale în spaţii închise, înconjurate de elemente delimitatoare, mai bine zis bariere, faţă de mediul natural.

La noi în ţara aerul condiţionat a pătruns, în ultimii ani, mai întâi în birourile şi spaţiile comerciale de prima mână.

Iniţial, ocupanţii unor spaţii de lucru (birouri), comerciale (supermarketuri etc.) s-au obişnuit cu temperaturi şi umidităţi ale aerului controlate de instalaţii de climatizare, care, evident, au fost mai uşor suportate de aceştia.

Treptat, mecanismul interior uman, de evaluare a schimbului de căldură (metabolic) cu mediul înconjurător, s-a autoreglat pentru situaţia în care corpul uman a fost supus la eforturi mai mici din punct de vedere al schimbului de căldură cu mediul ambiant.

În consecinţă, nevoia de a trăi permanent în aer condiţionat (de ex. şi după orele de muncă sau în timpul transportului cu automobilul) a sporit natural la dorinţa de a climatiza şi locuinţa.

Ciclul de viaţă era astfel închis; la întrebarea din subtitlu se poate răspunde afirmativ în cazul tuturor acelora care duc o viaţă accentuată, de tip urban.

Necesarul maxim de frig şi căldură al unei încăperi

Este important să reţinem că fiecare încăpere a unei clădiri, de orice tip ar fi aceasta, are nevoie vara de un anumit necesar maxim de frig, iar iarna de un anumit necesar maxim de căldură.

Spunem maxim deoarece instalaţiile trebuie să fie astfel concepute şi realizate încât să facă faţă acestor valori maximale.

Când necesarul maxim de frig sau căldură nu este atins, instalaţiile vor livra numai strictul necesar, graţie elementelor de automatizare a funcţionării acestora, care vor limita livrările energetice corespunzătoare ale aparatelor.

Necesarul maximal corect de frig al unei încăperi poate fi stabilit cu exactitate de către un specialist atestat (de ex. un inginer de instalaţii de climatizare).

Acest necesar nu poate fi stabilit numai pe baza suprafeţei încăperii întrucât, pe lângă aceasta depinde şi de alţi factori, dintre care enumerăm parţial:

–       Materialul de construcţie şi dimensiunile (lăţime, înălţime, grosime) al pereţilor exteriori (beton armat, zidărie etc.), plafonului (beton armat, lemn etc.) şi pardoselii (beton, pământ etc.),

–       Materialul de execuţie al ferestrelor (cercevele de lemn, PVC, metal etc.), tipul (simple, duble sau triple), dimensiunile acestora (lăţime, înălţime), tipul geamului (termopan, geam simplu etc.),

–       Numărul ocupanţilor, genul de muncă (pentru calcularea degajărilor de căldură şi umiditate per ocupant),

–       Gradul de dotare cu aparatura electrică degajatoare de căldură şi umiditate (lămpi de iluminat fluorescente sau cu incandescenţă, aparate TV, faxuri, imprimante, spălătoare etc.).

Uneori, pentru calcule rapide, strict informative, se pot face estimări ştiind că necesarul de frig al încăperii variază de la 80 W/mp (cazul 1, al unei încăperi o fereastră la N sau NE) la peste 150 W/mp (cazul 2, al aceleaşi încăperi dar cu două ferestre, din care cel puţin una la S sau SW).

Dacă de exemplu încăperea are 5 x 4 = 20 mp, şi este mai apropiată ca alcătuire de cazul 2, rezultă un necesar de frig de 20 mp x 150 W/mp = 3000 W (cca. 10500 BTU/h).

Cât de mare să fie aparatul

Este evident faptul că un aparat de aer condiţionat trebuie să aibă o putere frigorifică totală mai mare decât necesarul de frig al încăperii.

Iată câteva sfaturi în privinţa alegerii mărimii potrivite a aparatului de climatizare dacă ţinem seama de încăperea pe care o va servi:

–       Dacă ştiţi că vă deranjează curenţii de aer, cumpăraţi aparate ceva mai mari, care vor putea asigura necesarul maxim al încăperii la turaţia medie a aparatului;

–       Nu cumpăraţi un aparat mai mic (deci mai ieftin) decât dacă nu aveţi încotro, deoarece la vârf de sarcină, acesta va trebui să „gâfâie” lungi perioade la debitul maxim;

–       Acordaţi o atenţie suplimentară locului de amplasare a unităţii interioare în încăperea Dvs.;

–       Lipsa fondurilor poate conduce la achiziţionarea de aparate subdimensionate care (obligate să funcţioneze, la turaţie maximă, timp îndelungat) sigur vor fi mai zgomotoase şi se vor uza mai repede.

–       Alegerea aparatului cu o mică rezervă de putere frigorifică face ca acesta să aibă o viaţă mai lungă.

Recomanda informatia!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *