Sanatate-Medicina

Cum se ia anexita?

Recomanda informatia!

Anexita reprezinta atat o inflamatie a trompei cat si a ovarului. Termenul de boala inflamatorie pelvina este un termen general folosit atat pentru infectia acuta, cronica, subacuta sau recurenta a trompei si ovarului, cat si a structurilor adiacente. Anexita se prezinta sub doua forme; acuta si cronica. In ambele cazuri se datoreaza unei flore microbiene mixte: germeni aerobi si anaerobi.

Caile prin care se realizeaza infectia sunt:

  1. calea limfatica , situtie frecvent intalnita dupa nastere sau dupa un avort
  2. prin contiguitate (din aproape in aproape) din flora vaginala aceasta fiind cea mai frecventa forma intalnita
  3. hematogena ( prin fluxul sanguin) care este destul de rara si se manifesta in cadrul bolii TBC

Anexitele sunt exacerbate de o serie de factori:

  • menstruatia
  • contactul sexual
  • examinarile clinice repetate

Un aspect important de mentionat este faptul ca in perioada menstruala are loc o ruptura a barierei antibancteriene reprezentate de mucusul cervical ceea ce favorizeaza transmiterea ascendenta a agentilor infectioasi. De asemenea agentii infectiosi se pot fixa de spermatozoizi ajungand in tractul genital superior. O situatie particulara este reprezentata de transmiterea infectiei localizate la nivelul endometrului, secundare unui DIU (dispozitiv intrauterine) catre mucoasa trompei si ovarului.

Recunoasterea cat mai precoce a inflamatiilor pelvine (anexita) si a tratamentului eficient al acestora este necesara pentru a impiedica afectarea inreversibila a sistemului reproductive. Incidenta infertilitatii dupa primul epsisod de anexita este de 12%, insa diagnosticarea si instituirea tramentului antibiotic cat mai precococe si cu spectru larg va reduce incidenta complicatiilor mai ales daca tinem cont ca infertilitatea creste cu cat procesul inflamator este mai intens .

Daca vrei sa afli mai multe despre anexita, cauze si tratamente sau cum se face anexita, revista online FarmaciaTA iti vine in ajutor online.

Informeaza-te si tu despre anexita cronica si despre toate efectele produse de anexita pe farmaciata.ro, cea mai buna revista online de sanatate.

 

Recomanda informatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *